Alberto Núñez Feijóo (PP), guanyador de les eleccions generals del 23 de juliol amb 137 escons i reforçat pel recompte del vot estranger (CERA), ha fet pública aquest diumenge al migdia una carta oberta dirigida a Pedro Sánchez on li demana que accedeixi a reunir-se per abordar la investidura del candidat popular. "Estimat Pedro: Una vegada conclòs el recompte del vot CERA, em poso en contacte amb tu, des de la responsabilitat que incumbeix el candidat i president del Partit Popular com a guanyador de les eleccions generals", comença la carta del líder popular. "Espanya no es mereix una situació ingovernable i tampoc podem permetre'ns un bloqueig en un moment tan rellevant per a la nostra economia i les nostres institucions, en plena Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea", resa la missiva. Al llarg de la carta, Feijóo reitera fins a quatre ocasions que el Partit Popular ha estat el guanyador de les eleccions, i posa especial èmfasi en el "reconeixement" de la força més votada, que considera "un factor continu de governabilitat i normalitat" a Espanya.

 

Feijóo afirma que, sent el PP la força més votada, ha de ser el partit que governi a l'estat espanyol. "Com saps, un factor continu de governabilitat i normalitat al nostre país al llarg de tota la seva trajectòria democràtica l'ha constituït el reconeixement que la força política guanyadora en eleccions generals és la que ha de governar, enfront d'eventuals combinacions negatives que polaritzin a la societat", diu Feijóo. El líder del PP demana a Sánchez una reunió urgent amb el propòsit d'"establir un diàleg responsable, en benefici de l'estabilitat política i institucional d'Espanya".

La carta de Feijóo comença remarcant que amb el recompte del vot estranger (CERA) el PP va guanyar un diputat, arribant als 137, i el PSOE en va perdre un, baixant fins als 121. Aquesta variació d'escons ha provocat que la suma de dretes, amb PP i Vox, se situï en 172 escons, i la gran coalició liderada pel PSOE i Sumar, en 171. Davant aquesta situació, Pedro Sánchez ja no en té prou amb una abstenció dels 7 diputats de Junts per Catalunya, sinó que necessita que, com a mínim, dos votin a favor d'investir el candidat socialista. En aquesta sentit, Feijóo afirma en la seva carta que cal el "reconeixement" que la força política guanyadora en eleccions generals "és la que ha de governar", enfront de "combinacions negatives que polaritzin a la societat, danyin greument la cohesió territorial i portin al límit al nostre sistema constitucional", en una clara al·lusió a l'independentisme.

"Com a candidat amb major suport ciutadà, amb voluntat de donar continuïtat als precedents d'alternança política, t'expresso el meu desig de mantenir una reunió al llarg d'aquesta setmana per a tractar dels assumptes que he esbossat, per a conèixer les teves posicions i poder-te detallar les meves en la responsabilitat que acompanya al candidat de la força política guanyadora. Tranquil a la teva disposició. Rep una cordial salutació", acaba la carta, sol·licitant una reunió de caràcter urgent durant aquesta darrera setmana de juliol.

Puigdemont alça la veu sobre la posició de Junts amb la investidura de Sánchez

Carles Puigdemont va fer aquest dissabte una reflexió sobre la posició de Junts davant la investidura de Pedro Sánchez, que depèn dels vots a favor de la formació de Puigdemont. El president a l'exili afirma que "qui cregui que exercint pressió o practicant directament el xantatge polític obtindrà algun benefici tàctic, es pot estalviar l'esforç". Puigdemont clarifica així que no es veurà afectat per possibles intents de xantatge des de Madrid, i afirma que des que és a l'exili ja ha estat objecte de "campanyes de difamació vergonyoses, d’articles vomitius sobre mi i la meva família". Amb aquestes paraules, publicades al seu compte de Twitter i acompanyades d'una llarga reflexió de la situació i la posició de Junts davant una possible negociació amb el PSOE, clarifica que el focus s'ha de posar en el "conflicte polític, molt seriós i profund. No en les persones, sinó en el país".