El president del PNB, Andoni Ortuzar, ha tornat a reclamar al president del govern espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, "un acord sobre el model territorial" per encaixar Catalunya i Euskadi en l'Estat, com a condició per a la seva investidura. "Necessita els catalans i els bascos. Això exigeix un acord sobre el model territorial. No dic que accepti el 100% de les nostres peticions, però ha d'encetar aquest meló", afirma en una entrevista que publica aquest dilluns el diari El País. Sobre el suport de Junts i Puigdemont a Sánchez, demana una solució política al conflicte català: "Si és el jutge Llarena, no hi ha solució", sentencia, i assenyala que veu Junts amb "la maduresa política suficient". El líder dels democristians bascos també descarta la possibilitat de la 'gran coalició' entre PSOE i PP: "L'Espanya d'avui no està preparada per això". 

Ortuzar afirma que és Sánchez qui ha de dir-los per a què els vol: "Vam ser el primer partit que li va donar suport fa quatre anys, amb un acord ben travat i amb més ombres que llums en el seu compliment. Que ens digui què vol fer. Que parli clar". "Preferim transparència des de l'inici a un viacrucis continu, perquè hi haurà xocs —afirma—. Per això ha de pactar el marc amb el nacionalisme català, PNB, Bildu, Coalició Canària i Sumar". El líder de la dreta basca sosté que la legislatura passada Sánchez "va desdibuixar tots els contorns al seu gust, va fer servir totes les tècniques legislatives a favor seu: això no pot tornar a passar".

El PP ha tornat a Aznar

El líder basc, a més, descarta totalment et qualsevol acord amb el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, perquè "representa un retorn al passat, al PP d'Aznar de fa 20 anys". Ortuzar recorda que el PNB va pactar amb José María Aznar i en va sortir "escaldat", ja que quan va aconseguir una majoria absoluta "va fer de l'antinacionalisme un eix de la seva política", mentre que amb Mariano Rajoy la relació "va ser intensa, però puntual: pressupostos i alguna llei". "Ara faria falta alguna cosa més —afegeix—, hauríem d'estar votant en bloc amb PP i Vox tots els dimecres. Amb Vox és impossible. Els acords del PP amb Vox són un error greu. Això, i el viatge al passat de la seva campanya, fan impossible un acord PP-PNB".

Confia que hi haurà govern de Sánchez

El líder dels nacionalistes bascs dona per fet que hi haurà nou govern a l'Estat i no serà necessària la repetició electoral, però que Sánchez ha de "treballar-se l'acord" i el PP ha d'entendre que Vox "el contamina, si vol tornar a La Moncloa". No obstant això, Ortuzar adverteix Sánchez que vagi amb compte en portar-los "a aquest abisme del 'soc jo o el caos: jo o eleccions'". "La terra, per a qui la treballa i La Moncloa també; ell està a Lanzarote, jo soc aquí, a Bilbao, treballant", diu. Finalment, el president del PNB valora que Bildu és "un perill" i que "poden posar-se una jaqueta d'Armani, però són el mateix partit marxista-leninista de sempre".