El govern de Pedro Sánchez té entre les mans la decisió sobre concedir o no els indults als presos independentistes. L'opció de l'amnistia ha quedat descartada, ja que, segons el PSOE, "no té cabuda" a la Constitució. Un argument que l'exjutge Elpidio José Silva ha considerat com a tota una faula falsa. 

A través d'una publicació a Twitter, Silva ha revelat que és fals que l'amnistia estigui prohibida.

 

Elpidio José Silva TUIT indultos amnistia

@elpidiojsilva

 

"L'amnistia reconeix que no hi ha delicte. S'exigeix davant un aparell judicial polititzat, sense objectivitat, ni independència. L'article 62 de la Constitució Espanyola no prohibeix amnistiar, sinó "indults generals". Per exemple, perdonar a tots els delinqüents del PP", ha escrit. 

Què diu l'article 62?

Aquest apartat fa referència a les funcions que li corresponen al rei. Entre aquestes, l'apartat "i" fa referència la capacitat d'aquest a "exercir el dret de gràcia d'acord amb la llei, que no podrà autoritzar indults generals". 

 

FUNCIONES REY ESPAÑA CONSTITUCION ESPAÑOLA

Constitució Espanyola, article 62. 

 

Què vol dir això? Que el text no menciona en cap moment la figura de l'amnistia, només la dels indults. Per tant, no es pot afirmar que  sigui anticonstitucional atès que no està expressament inclosa. 

Diferència entre indult i amnistia?

L'indult suposa el perdó a la pena imposada, mentre que l'amnistia fa que s'oblidi el delicte, és a dir, que desapareix per a l'amnistiat.  

El Tribunal Suprem ja ha fet pública la seva oposició a indultar els presos independentistes catalans. Tanmateix, serà Pedro Sánchez qui tindrà l'última paraula en aquesta qüestió i ja ha donat a entendre que podria concedir-los.

Pel que fa al Govern, en la primera trobada del consell executiu, instants després de la cerimònia de presa de possessió dels consellers, el president Pere Aragonès va assegurar que "la nostra proposta és l'amnistia, però també tenim clar que no ens oposarem a cap mesura que pugui alleujar el dolor dels presos, les seves famílies i la societat catalana". "Davant de qualsevol oportunitat en una situació de repressió tan dura, no ens oposarem a cap mesura", ara bé, va afegir que esperen "una solució justa" i que "la proposta que suscita més consens és l'amnistia i l'autodeterminació". 

 

Imatge principal, Elpidio José Silva / ACN