Just el dia que expirava el termini que hauria abocat Catalunya a noves eleccions s'ha fet realitat la reedició del govern de coalició entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. Ha estat en una cerimònia al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, després de la qual Pere Aragonès i els seus catorze consellers han celebrat la primera reunió del nou consell executiu. Sis homes i vuit dones "independentistes i progressistes", ha destacat el president. A l'ala esquerra de la sala s'ho miraven els consellers sortints, alguns amb millor cara que d'altres. 

NOU GOVERN PECES

"Prometeu complir fidelment les obligacions del càrrec que assumiu al servei de Catalunya i amb lleialtat al president?", els ha preguntat a cadascun d'ells. Puigneró, Vilagrà, Torrent, Giró, Verge, Alsina, Cambray, Geis, Jordà, Argimon, Elena, Cervera, Garriga i Ciuró. Un a un han han anat desfilant i prometent el càrrec, com mana la litúrgia. Òbviament, tots han respost afirmativament: "Sí, ho prometo", a seques, sense cap referència a la Constitució o l'Estatut. L'interrogant, vista l'experiència del passat amb les acusacions creuades entre socis de deslleialtat mútua, serà veure si el fair play entre republicans i junters sobreviu a les turbulències

pere aragonès jordi puigneró presa possessió govern  - sergi alcazar

Parlar poc i treballar

Després de l'agitat debut del seu primer dia com a president amb totes les de la llei, durant el qual va haver d'afrontar el primer conflicte arran d'un desnonament al Poble-sec que va irritar l'aliat estable al Parlament, la CUP, Aragonès ha agraït que els nous consellers hagin acceptat el repte "d'implicar-se i assumir responsabilitats", perquè "no és fàcil fer-ho en un moment tan complex com l'actual i menys si l'ambició és trencar amb la mera gestió i projectar Catalunya en la prosperitat, el benestar, la llibertat i la felicitat". Alhora, ha demanat al seu equip "parlar poc i començar a treballar" i els ha reclamat "treballar incansablement per fer possible la sacsejada que aquest país necessita i la revolució social, verda, feminista i democràtica". I ha redundat la idea "d'obrir una nova etapa impulsant el conjunt de transformacions imprescindibles per mirar el futur amb optimisme". 

 

El soroll de fons dels indults

En ple debat a Madrid sobre la conveniència d'atorgar els indults als presos, just l'endemà que Pedro Sánchez apuntés en aquesta direcció, Aragonès ha reservat una part de la seva intervenció per recordar la seva determinació per "abordar la resolució del conflicte a través de l'autodeterminació i l'amnistia". De fet, Aragonès ja ha expressat els últims dies que si arriben, els indults seran benvinguts, però que no serviran per solucionar el problema de fons, que només pot resoldre's a través d'una llei d'amnistia.

En aquest sentit ha recordat els "companys a la presó i a l'exili" del govern Puigdemont-Junqueras, "represaliats per haver volgut que els catalans decideixin democràticament el futur del país". "El nostre compromís també ha de ser per la seva plena llibertat i la llibertat del conjunt del país". Malgrat aquesta defensa de la independència de Catalunya, ha deixat clar que representen "el govern de la Catalunya sencera". "Som una nació i som un sol poble". 

Trencar amb el patriarcat

I encara una altra bandera, la de la lluita feminista, després de l'interès suscitat arran de la versió de l'himne d'Els Segadors durant l'acte de presa de possessió de dilluns que va feminitzar la lletra. Que al nou executiu s'hi asseguin més dones que homes "no és simplement una qüestió estètica", sinó que segons Aragonès és l'exemple de la voluntat del nou govern de "trencar tots els sostres de vidre i les dinàmiques de patriarcat". Una actitud que, ha dit, "haurà d'empeltar la resta de l'administració". 

Durant el seu discurs ha posat en valor la tasca dels consellers cessats avui, "homes i dones compromesos en un dels moments més difícils", amb "vocació de servidors públics de primer nivell". 

A la imatge principal, Aragonès i els seus consellers a la plaça Sant Jaume. / S. Alcàzar