Els resultats de Ciutadans a les eleccions del 14-F passaran factura a la formació taronja, i no només des del punt de vista polític, amb una nova crisi de lideratge i de projecte. Hi ha també la factura econòmica. La patacada electoral, passar de tenir 36 diputats al Parlament a només comptar amb sis, tindrà efectes demolidors en les finances de Ciutadans, que veurà reduïda en un 80% la seva assignació anual. Així, passarà dels 4,3 milions d’euros que rebia anualment a 840.000 euros l’any.

La formació taronja ja comptava que no repetiria resultats a Catalunya, i per això el consell general del partit liderat per Inés Arrimadas ja va aprovar per al 2021 uns pressupostos més ajustats, basats en sondejos que els pronosticaven una vintena de diputats. La realitat, però, ha estat una altra i els ingressos seran molt inferiors als previstos.

Pressupost a la baixa

Dels 4,2 milions que rebia anualment la formació en l’anterior legislatura, la meitat es destinava a abonar sous del grup parlamentari, tant assessors com personal del partit. L’altra meitat, uns dos milions, anaven a parar al partit. Ara, però, es veuran obligats a ajustar els comptes si no volen entrar en números vermells.

El pressupost per al 2021 preveia uns ingressos de 4,37 milions d’euros en concepte d’assignacions que reben els grups parlamentaris al Congrés i el Senat, el Parlament Europeu i els parlaments autonòmics, 1,4 milions menys que el 2020. Però aquesta estimació a la baixa d’ingressos en previsió dels resultats a Catalunya s’ha quedat curta, molt curta.

Carrizosa Arrimadas elecciones 14-F EfeCarlos Carrizosa valora els resultats del 14-F, al costat d'Inés Arrimadas / Efe

Amb tot, segons informa El Independiente citant fonts del partit, les finances de Ciutadans no estan en perill, per ara, ja que la formació disposa d’un patrimoni net de 10,9 milions d’euros. Sí que s’haurà d’estrènyer el cinturó. Tampoc està en perill, segons aquestes mateixes fonts, la seu del partit a Madrid, un edifici pel qual paguen uns 25.000 euros al mes. 

Crisi de lideratge

La retallada dràstica d'ingressos no és ni de bon tros l'únic maldecap ni el més urgent d'Arrimadas, que ha d'enfrontar-se als crítics que demanen la dimissió de Carlos Carrizosa i, sobretot, un canvi d'estratègia tant a Catalunya com a Espanya. Hi ha qui fins i tot demana la dimissió de la presidenta i una renovació de la direcció del partit davant el perill d'acabar desapareixent.

Foto principal, Inés Arrimadas valora els resultats a Catalunya després de la reunió de la direcció del partit celebrada l'endemà de les eleccions / Efe