Una de les poques certeses que hi havia de cara a aquestes eleccions era la més que previsible patacada que patiria Ciutadans. Però fins i tot els auguris més pessimistes es van quedar curts. Daltabaix històric i sense precedents de la formació taronja: de ser la força més votada el 2017, de ser el partit amb més diputats al Parlament, ha passat a ser una força política pràcticament residual, només per damunt del PP. 

carrizosa portada ciudadanos

Carlos Carrizosa i Inés Arrimadas (Ciutadans)

Un fracàs estrepitós que deixa en una posició molt compromesa el partit d'Inés Arrimadas a Catalunya. 6 diputats, poc més de 155.000 vots i un percentatge del 5,5%. Molt lluny, llunyíssim, de les dades d'ara fa quatre anys (36 diputats, 1.109.732 vots i un 25,35%). Perden 30 diputats. No 1, ni 2, ni 10, ni 15.... 30. Veurem què passa a partir d'ara amb Carlos Carrizosa. Ell és la cara de la plantofada. Perdre 30 diputats i gairebé un milió de vots d'unes eleccions a les altres i passar de ser la primera força a la penúltima, sembla poc justificable per seguir en el càrrec. Des de Ciutadans temien un transvasament de vots cap a PSC i VOX, com efectivament ha passat. Però ni els més pessimistes podien preveure aquest desastre sense precedents. Arrimadas, compungida, avisa del que li espera a Catalunya: "comparto con muchos catalanes: la sensación de tristeza. El separatismo sale reforzado de estas elecciones. Se avecinan años duros. A pesar de no tener mayoría, el separatismo ha visto reforzada su mayoría en escaños"

DL u430505 034

Inés Arrimadas i Carlos Carrizosa (GTRES)

La galeta ha estat generalitzada i en particular. Després de guanyar el 2017 a Barcelona i Tarragona, evidentment ara s'han enfonsat a les dues circumscripcions, a més de Girona i Lleida. A Barcelona han passat de 24 diputats a només 5. Igual descens han patit a Tarragona, on de 5 només han esgarrapat 1. Les dades de Girona i Lleida han seguit la mateixa línia, o pitjor. De 4 i 3 diputats el 2017 a perdre'ls tots enguany. De fet, Cs no ha mantingut cap de les grans ciutats que va aconseguir el 21-D. Carrizosa emplaçava a la participació massiva per mirar de sumar. Amb menys participació que el 2017, els constitucionalistes als que emplaçava Carrizosa s'han decantat per altres propostes que no pas la seva: "Ha sido la peor participación de la historia de la democracia. No hemos sabido mobilizar al voto moderado".

carrizosa votant

Carlos Carrizosa (@CiutadansCs)

Veurem què passa a partir d'ara en el si del partit taronja. De moment, Inés Arrimadas ha convocat una reunió d'urgència del comitè executiu del partit per aquest mateix dilluns a la tarda.