L’exlíder de Podem a Catalunya Albano Dante Fachin ja ha entrat en campanya pel 21-D i ho ha fet per Esquerra Republicana. En el seu primer míting pels republicans, Fachin ha estat molt crític amb els que fins ara eren el seu partit, i ha demanat que hi hagi una majoria independentista el 21-D perquè sinó “el guanyador serà Rajoy, el Rei i els 'piolins'”, en referència a la policia espanyola que va actuar l’1 d’octubre.

“Ja ni ha prou de ser súbdits d’una dictadura hereva del franquisme”, ha defensat Fachin, en un acte al Casinet d’Hostafrancs on hi han assistit gairebé 400 persones, i on ha estat fortament aplaudit. Malgrat fer campanya amb ERC, i també amb la CUP amb qui s'estrenarà aquest dimecres, l‘exlíder de Podem ha assegurat que continua creient en una “Espanya plurinacional i fraternal” però que votarà per un partit independentista perquè “si hi ha alguna possibilitat de canvi, aquesta passa perquè guanyi l’independentisme el 21 de desembre”.

Per Fachin, no hi ha la possibilitat de ser equidistant després de la repressió, i ha criticat que els comuns vulguin “passar pàgina d’un dels alçament populars més importants d’Europa”. Un partit d’esquerres, segons l’exlíder de Podem, no pot "voler passar pàgina de la Catalunya insubmisa”. En el mateix sentit, Fachin també ha criticat que Catalunya en Comú digui que vol posar l'agenda social al centre del debat polític: "És impossible posar cap agenda social al centre sense mirar a la cara un estat que no ens deixa ser ciutadans de ple dret".

L'exlíder de Podem ha recordat també que ha estat molt crític durant la legislatura amb el Govern, però ha defensat que vol "seguir discrepant amb Raül Romeva i que no el posin a la presó”. Ho ha dit dirigint-se al conseller que també estava present a l'acte, amb qui s'ha fet una forta abraçada a l'inoci del míting, després que Romeva sortís ara fa una setmana de la presó d'Estremera.

Cal derrotar la bèstia del feixisme

Per la seva banda, el conseller i candidat d’ERC Raül Romeva també s'ha referit a Podem, encara que indirectament, i ha criticat que Pablo Iglesias acusés l'independentisme de contribuir a despertar el feixisme. "Cal derrotar la bèstia del feixisme. Hem de sortir massivament, no per despertar-la, sinó per eliminar-la de les nostres vides", ha reivindicat.

Romeva, com ja va fer aquest dilluns en un acte a Sant Carles de la Ràpita, ha assegurat que “no tenim dret a dubtar” perquè si els independentistes no guanyen “tornarem 40 anys enrere”. “Si hi ha una majoria clara i incontestable, caldrà que caiguin les caretes de la mentida dels que diuen que ‘no sou prous’”, ha defensat. "Ja n’hi ha prou de viure de la derrota, és hora de construir la victòria", ha reclamat el conseller.

A l’acte també hi ha intervingut el líder municipal d’ERC a Barcelona, Alfred Bosch, que ha volgut fer un acostament als votants dels comuns que “estaven defensant els col·legis l’1-O”, tot i que també ha llençat una dura crítica al partit de Xavier Domènech i Ada Colau per la seva “equidistància” davant del procés. En aquest sentit, ha demanat “fer república també a la capital de Barcelona”, i ha defensat que "la millor manera de no rendir-nos és guanyar el dia 21-D".

Finalment, la número 12 de les llistes d’ERC a Barcelona, Eva Baró, ha defensat que el 21-D “hem de decidir entre els que peguen i els que no peguen, entre el poder de l’autoritat i el poder de la gent”. Per això, ha demanat votar per Esquerra per derrotar Ciutadans i els “trilers del 155”. En aquest sentit, ha criticat també l’equidistància dels comuns i ha considerat “inadmissible posar al mateix nivell els que canten ‘a por ellos’ i els que criden ‘llibertat presos polítics’”.