Pablo Iglesias considera que s'ha arribat fins aquí després d'un "doble fracàs". El secretari general de Podemos, que aquest diumenge ha participat en l'assemblea programàtica de Catalunya en Comú Podem, ha tractat d'erigir-se enmig dels dos blocs. Per una banda, hi hauria un fracàs de la dreta espanyola, que ha renunciat a Catalunya i l'ha utilitzada electoralment. Per l'altra, hi hauria el fracàs dels qui "van prometre quelcom que sabien que era mentida". Ho ha dit en referència als independentistes, que ha acusat d'haver "contribuït a despertar el fantasme del feixisme".

Segons Pablo Iglesias, "empenyent el TC" contra Catalunya amb l'Estatut, la dreta espanyola va demostrar que no tenien un projecte d'Espanya que donés cabuda a tothom. "Poden cridar i tancar files amb el Rei, però creure que un país pot construir-se darrere d'un monarca és haver fracassat". Ha criticat que el PP i Ciutadans hagin convertit Catalunya en un esquer electoral: "Rajoy i Rivera saben perfectament que ni Albiol ni Arrimadas seran presidents de la Generalitat. Els utilitzen per tractar de guanyar poder a la resta de l'Estat".

No obstant això, no són els únics que han fracassat, segons el secretari general de Podemos. "Potser caldria fer menys promeses i acceptar que les realitats són complexes", ha assegurat. "Vostès han fracassat. Tard o d'hora els seus compatriotes els ho recordaran", ha afegit.

En aquest sentit, Iglesias ha posat al mateix nivell el bloc del 155 i els independentistes, com a gent que "crida molt" i "s'embolica en banderes". Ha defensat que dir la veritat és "revolucionari", però que no es pot fer "amb grans paraules, a cop de banderes, a crits", sinó cosint les "ferides". "Això serà molt difícil, i quan arriben les dificultats, cal que algú s'assegui a una taula per negociar", ha dit. Segons el dirigent morat, la persona que pot fer asseure totes les parts a una taula és Xavier Domènech.

Pablo Iglesias ha sostingut que el 21 de desembre hi haurà "dues maneres de votar": el "vot de la venjança" (tant contra l'estat espanyol com contra els independentistes) i el "vot de la reconciliació", que considera que representa la candidatura de Catalunya en Comú Podem. En aquest sentit, ha reivindicat les polítiques de l'Ajuntament de Barcelona i d'Ada Colau, amb la voluntat de traslladar-les a tot el país.

També ha tingut un missatge per als socialistes. "És dolorós veure el PSOE de la mà del PP i Ciutadans", ha afirmat el secretari general de Podemos. Interpel·lant Pedro Sánchez i Miquel Iceta, els ha demanat que "abandonin l'aliança amb la dreta, que és una vergonya per als socialistes catalans i de tot l'Estat".