Felip VI viatjarà aquest diumenge a Abu Dhabi, on resideix el seu pare, el rei emèrit, per a traslladar al nou president d'Unió dels Emirats Àrabs (EAU) les seves condolences per la mort de l'anterior cap de l'Estat, el xeic Jalifa Bin Zayed al Nahyan, informa Efe. Segons fonts de la Casa del Rei, el rei espanyol es desplaçarà fins a la ciutat acompanyat pel sotssecretari d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, Luis Manuel Cuesta. A Abu Dhabi transmetrà el seu pesar al xeic Mohamed Bin Zayed Al Nahyan, nomenat aquest dissabte nou president del país després d'exercir durant gairebé una dècada com el líder de facto dels Emirats. Una vegada traslladat el condol, Felip VI emprendrà viatge de retorn a Espanya, i no farà cap aturada per visitar el seu pare, fugit a aquesta ciutat ara fa gairebé dos anys.

Felip esquiva l'emèrit

Està previst que també acudeixin a Unió dels Emirats Àrabs els presidents de França, Emmanuel Macron, i de Turquia, Recep Tayyip Erdogan; els reis de Bèlgica i dels Països Baixos, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, entre altres mandataris, assenyalen aquestes fonts. La Sarsuela ha recordat que Felip VI ha estat present en cerimònies similars celebrades a Oman, després de la defunció del sultà Qabús bin Said en 2020, i a l'Aràbia Saudita, després de la mort del rei Abdalá bin Abdulaziz. Ara fa un mes, l'emèrit va rebre la visita a Abu Dhabi de les seves filles, la Infanta Elena i la Infanta Cristina, i d'alguns dels seus nets, però no la seva dona ni el seu fill, el rei Felip VI. Joan Carles I va anunciar a principis de març que optava finalment per la idea de quedar-se a la Unió dels Emirats Àrabs, tot i que va traslladar al seu fill, el rei Felip VI la seva voluntat de viatjar amb freqüència a Espanya per a visitar a familiars i amics ara que la Fiscalia General de l'Estat ha tancat les investigacions obertes en contra seva. Aquesta decisió se la va fer saber al seu fill en una missiva, datada el 5 de març, tres dies després que la Fiscalia fes pública la seva decisió ja esperada, i que la Sarsuela ha fet pública per exprés desig seu perquè els súbdits espanyols poguessin conèixer la seva decisió.

Quan tornarà Joan Carles?

El rei emèrit Joan Carles I segueix desempallegant-se de les investigacions sobre possibles irregularitats que li pengen de l'esquena. El passat dijous, l'arxivament del cas de l'AVE a la Meca es va sumar al carreró sense sortida on va acabar la investigació suïssa. D'ençà que el Borbó va començar a deixar enrere les acusacions que penjaven sobre ell, fonts del voltant de l'emèrit van començar a anunciar la seva intenció de tornar a Espanya. Fins i tot es van donar a conèixer les condicions que pretenia imposar Joan Carles i que han acabat tibant la relació entre pare i fill. Una de les condicions que més polseguera ha aixecat ha estat la intenció del Borbó de tornar al palau de la Sarsuela. Un escenari que deixa en una posició complicada a la casa reial i al govern espanyol. Tant és així, que Joan Carles ha decidit endarrerir el seu retorn a l'Estat espanyol pels grans obstacles que es troba a l'hora de fixar el palau com la seva residència.