Aquesta setmana ha estat marcada per una calor excepcional amb temperatures que encara no han arribat al seu nivell màxim, i s'esperen assolir el cap de setmana, especialment, el diumenge 22 de maig. Les temperatures a molts indrets de Catalunya estan sent anòmales per aquesta època de l'any, tot i això, encara no es pot parlar d'onada de calor. T'expliquem els motius. 

☀️🔥 Alerta a Catalunya per temperatures que poden batre rècords aquest diumenge

Què és una onada de calor?

Es coneix com a una onada de calor un període de temps més o menys llarg, excessivament càlid, però que també pot ser humit. El terme depèn de la temperatura considerada "normal" en la zona en concret, així doncs, una mateixa temperatura que en un clima càlid es considera normal es pot arribar a considerar onada de calor en una zona amb clima més temperat. 

Parlar d'onada de calor durant aquest episodi de calor extrema per un mes de maig és normal, tot i que és incorrecte, ja que no es pot considerar així. Per qualificar d'una onada de calor cal tenir en compte els llindars dels serveis meteorològics. 

Quan considera el Meteocat una onada de calor?

La manera de mesurar la temperatura per determinar quan podem parlar d'onada de carlor que utilitza el Servei Meteorològic de Catalunya és el percentil 98 de les temperatures màximes registrades entre els mesos de juny, juliol i agost. D'aquesta manera, es calculen totes les temperatures màximes entre juny i agost per extreure el valor de temperatura a partir del qual només queda superat pel 2% dels registres anotats. Amb tot això, el valor aconseguit indicarà la temperatura que marcarà el llindar necessari per poder considerar el període com a onada de calor o no, sempre que aquesta marca se superi com a mínim en tres dies consecutius o més. En cas que només se superi en una o dues jornades parlaríem d’episodi de calor. 

Per tant, tot i que portem una setmana amb una calor molt elevada, i és molt possible que encara s'esperin jornades amb més calor en les quals es podrien superar les temperatures, sembla difícil que durant 3 dies consecutius les temperatures se situïn entre els 38-39 °C. 

Criteris de l'AEMET

L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), té uns valors molt semblants al Meteocat però amb algunes petites diferències. L'AEMET ha explicat aquesta setmana que aquest període de calor anòmala no es considera una onada de calor. Els criteris de l'AEMET per catalogar d'onada de calor és tenir en compte les dades de temperatures més elevades dels mesos de juliol i agost, en aquest cas fa un perceptil més accessible, el 95, enlloc del 98. 

Perquè l'AEMET considerés aquest episodi d'altes temperatures com a onada de calor implicaria que durant tres dies seguits o més se superessin rècords històrics registrats en un mes de maig a diverses capitals espanyoles. I, per tant, de moment, no podem parlar d’onada de calor aquest mes de maig.