Sembla que s'hagin posat d'acord i hagin parlat abans entre ells però el Partit Popular, Vox i Ciutadans han definit amb les mateixes paraules el rei emèrit Joan Carles I per justificar el seu retorn: "És un ciutadà lliure", aquesta frase exacta és la que podem trobar en els perfils de twitter públics dels tres partits o escoltant els seus caps visibles, com Edmundo Bal de Ciudadanos. Però no només això, sinó que el reben amb els braços oberts i preparant el terreny d'un retorn aquest dissabte que amb tan sols 24 hores des de que es va filtrar l'anunci, han corregut a aplaudir-lo.

Almeida: "Ell va voler fer la Transició"

"Pot venir a Espanya tantes vegades com vulgui, no ha de donar explicacions a ningú ni a la justícia", sentencia Bal en el seu paper de portaveu de la formació taronja i prenent el protagonisme a l'encara lider Inés Arrimadas. Però no només ell.

El coordinador general del PP, Elías Bendodo, ha considerat que "és una decisió personal" que han de parlar l'emèrit i el seu fill, Felip VI, i per tant "ningú ha d'opinar". Per això, considera que expressar en una direcció o una altra no formaria part de la línia "del respecte que ha de merèixer la corona" espanyola.

Més explícit ha estat l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida que ha tornat a la lloança que de tant en tant surten a fer de l'emèrit: "És una peça clau de la democràcia del país. Jo, des de fa temps, vaig defensar Joan Carles i ho tornaria a fer. Com a ciutadà lliure que és, té tot el dret de tornar al nostre país". I va més enllà: "Tenint els poders que tenia, va decidir prendre una transició democràtica per Espanya". La direcció popular conclou que la seva visita és "una magnífica notícia".

Marlaska envia la Guàrdia Civil

En la mateixa línia va Vox que també treu pit d'haver-lo defensat des del principi. Un paper més discret ha agafat el PSOE i La Moncloa de Pedro Sánchez. En paral·lel a les crítiques del seu aliat, Unidas-Podemos, el govern espanyol manté un perfil baix en les seves declaracions i se'n deslliga de la visita i qualsevol mena de valoració. Però a la pràctica, cal recordar que el reforç de la seguretat al municipi gallec de Sanxenxo ja es treballa des de fa setmanes i aquest ve de les ordres del ministeri de l'Interior, liderat per Fernando Grande-Marlaska, amb l'augment dels dispositius de la Guàrdia Civil des de fa dies per controlar tota la rebuda de l'emèrit.

Aquest dimarts, l'alcalde de Sanxenxo, Telmo Martín, ha confirmat la visita de l'emèrit tot i que no ha volgut aclarir si vindrà "per veure la regata o participant-hi", capitanejant el Bribón. Martín tampoc ha concretat el moment de l'arribada, però ha deixat caure davant dels mitjans: "Si miren el calendari de la regata es poden fer una idea". Segons aquest calendari, el trofeu InterRías del circuit Copa Espanya 2022 de classe 6mR es disputa divendres.