L'executiva local de Junts a Girona ha avalat la proposta de presentar Gemma Geis, exconsellera de Recerca i Universitats, com a alcaldable a les eleccions municipals del 2023. En un comunicat, el partit ha detallat que aquest dimecres a les dotze de la nit obrirà el procés per presentar candidatures pels qui vulguin optar a ser el número u de la llista a l'ajuntament de la capital gironina i el termini per fer-ho acabarà aquest divendres 25 a les 20 hores. En un comunicat, la formació afirma que "per la seva trajectòria professional i política, és la millor opció perquè Junts revalidi l'alcaldia de Girona".

🗳️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

🔴 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Girona: tota la llista

Geis, una vegada es va produir el trencament del Govern, va reincorporar-se a la seva plaça de professora de Dret Administratiu a la Universitat de Girona. Aquest procés d'elecció serà el segon que Junts per Girona celebra per als comicis del 2023, després que l'arquitecta Assumpció Puig —elegida en un procés de primàries el mes de juny— renunciés a ser la cap de llista a finals de setembre. L'aposta per Gemma Geis, validada per unanimitat el dilluns al vespre per l'executiva de Junts a Girona, apropa l'exconsellera a liderar la candidatura del partit per al 28 de maig de 2023.

Marta Madrenas no repetirà com a candidata

De fet, el procediment a seguir serà el següent: una vegada l'executiva fa la proposta, la Comissió Municipal Territorial obre un període de 48 hores per tal que es puguin presentar les candidatures. A diferència d'unes primàries, quan acabi el termini, tindrà lloc una assemblea per proclamar la candidatura que estimin més oportuna.

Així doncs, tot apunta que Gemma Geis buscarà assumir la vara d'alcaldessa i substituir la seva companya de files Marta Madrenas, que ja va anunciar el mes de maig que renunciava a tornar a liderar la candidatura de Junts al consistori gironí. A parer de Madrenas, "cal renovar lideratges en terminis relativament curts" i que el fet de no optar a la reelecció es deu al fet que el "període òptim és no anar més enllà de dos mandats".

La trajectòria de Gemma Geis

En el vessant polític, Geis, nascuda a Girona el 1979, ha estat diputada al Parlament de Catalunya en les dues últimes legislatures. De fet, va encapçalar la llista de la demarcació de Girona al Parlament a les eleccions del 21 de desembre de 2017 i a les del 14 de febrer de 2021. En els dos comicis, Junts es va imposar amb claredat a la demarcació, obtenint en ambdues ocasions 7 escons dels 17 a repartir. A la primera convocatòria electoral, la llista va aplegar el 36,7% dels suports; mentre que a la de 2021 va rebre el 32,7% dels vots. Gemma Geis va exercir com a portaveu del Grup Parlamentari de Junts, fins que va assumir la titularitat del Departament de Recerca i Universitats entre el maig de 2021 i l'octubre de 2022, quan el seu partit va decidir en una consulta sortir del Consell Executiu. Ella era partidària d'abandonar el Govern.

Dins de Junts, la llicenciada en Dret i doctora europea per la UdG és membre de l'executiva nacional, on és la secretària de Polítiques de Recerca. En l'àmbit de la docència, va començar la seva activitat l'any 2003 i, entre el 2013 i 2017, va ser vicerectora de Desenvolupament Normatiu, Governança i Comunicació del centre universitari gironí. A les últimes eleccions municipals a Girona, Junts va imposar-se amb un 31% dels sufragis i aconseguint 9 regidors. Actualment, comparteixen el cartipàs municipal amb ERC.