A poques setmanes per a les eleccions municipals del 2023, previstes pel diumenge, 28 de maig, les maquinàries electorals dels partits ja treballen per tenir enllestides les llistes i els candidats dels pobles i ciutats de Catalunya. A Girona, les eleccions estan circumscrites al fet que l’actual alcaldessa, Marta Madrenas, ha decidit no tornar-se a presentar, després d’exercir el càrrec des de l’any 2016. La ciutat, a més, és un dels grans feus de Junts per Catalunya on governa des del 2011 (aleshores sota les sigles CiU) quan Carles Puigdemont va guanyar les municipals. En aquest context posem cara als candidats a les eleccions municipals 2023 a Girona que ja es coneixen. A continuació trobaràs la llista actualitzada dels candidats a l'alcaldia i els noms que més sonen per alguns partits que encara no han fet públic el seu cap de llista. Aquesta informació s'anirà actualitzant a mesura que es donin a conèixer més candidats i més detalls per liderar l'Ajuntament de Girona.
 

🔴 Resultats Eleccions 2023, DIRECTE | Escrutini de Municipals i Autonòmiques
 

🔴 Resultats Eleccions Girona 2023, DIRECTE | Última hora del escrutinio del 28-M
 

Gemma Geis rellevarà Marta Madrenas a Junts a les eleccions municipals 2023

La renúncia de Marta Madrenas a presentar-se novament com a candidata a l’alcaldia va generar més complicacions de les previstes. L’arquitecta Assumpció Puig va ser proclamada cap de llista després d’un procés de primàries a principis de juny, però les dissensions internes van fer que a finals de setembre decidís renunciar-hi. L'exconsellera Gemma Geis, a proposta de l'executiva local del partit, va presentar la seva candidatura en un segon procés d'elecció del cap de llista i el 2 de desembre va ser ratificada per unanimitat per l'assemblea dels militants de Junts a Girona. Després de la sortida del Govern, Geis ha decidit apostar per Girona.

gemma geis acte proclamació candidata girona   twitter @jxcatGirona
Gemma Geis liderarà la llista de Junts a Girona. / Foto: Twitter @jxcatGirona

Lluc Salellas repeteix per Guanyem Girona

El que sí que està clar és el candidat de Guanyem Girona, ja que repetirà el mateix cap de llista del 2019, Lluc Salellas, i també la número dos de fa quatre anys, Cristina Andreu. La decisió la va prendre l’Assemblea de la formació a mitjans d’octubre a partir de la convicció que Guanyem Girona, que va quedar en segona posició el 2019, ha sabut liderar l’oposició al llarg de l’actual mandat. La repetició de candidats i, a parer de la formació, la bona feina feta durant aquests quatre anys són els principals actius de Guanyem Girona per presentar una candidatura que té com a repte superar Junts per Catalunya i esdevenir la primera força política a la ciutat de Girona. Salellas i Andreu són els únics representants de l’actual equip que repetiran, ja que els regidors Dolors Serra, Pere Albertí, Laia Pèlach i Xavier Villarreal no formaran part dels principals llocs d’una llista encara per definir.

lluc salellas candidat girona foto europa press
Lluc Salellas serà el candidat a l'alcaldia gironina per Guanyem Girona / Foto: Europa Press

Silvia Paneque, candidata del PSC a Girona

També repetirà la candidata del Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC, Silvia Paneque, que va ser escollida com a cap de llista per l’agrupació socialista gironina el passat mes de juliol, reunida en assemblea a Cassà de la Selva. El PSC va quedar tercer el 2019, però amb una diferència de menys de 200 vots per sota de Guanyem Girona i amb els mateixos sis regidors. Aquestes dades situen el PSC com una altra formació que es fixa com a repte guanyar l’alcaldia, en aquest cas, recuperar-la, ja que el PSC va governar la ciutat entre el 1979 -primeres eleccions democràtiques- i el 2011. 

Sílvia Paneque a la seu del PSC a Girona davidpar
Sílvia Paneque, candidata del PSC a l'alcaldia de Girona / Foto: Davidpar

Quim Ayats, vicealcalde i candidat d’ERC

L’actual govern municipal de Girona està format des de l’any 2020 per una coalició de Junts com a soci majoritari i ERC com a minoritari. En aquesta situació, l’actual vicealcalde gironí, Quim Ayats, tornarà a ser el candidat per ERC. Al maig d’aquest 2022 va ser proclamat oficialment candidat en un acte que va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i de la consellera Teresa Jordà. El representant de la fins ara quarta força a l’ajuntament es postula com el relleu generacional necessari per Girona i destaca la seva forta vinculació amb el teixit associatiu de la ciutat. 

quim ayats acn
Quim Ayats, candidat d'ERC a l'Ajuntament de Girona / Foto: ACN

Ciutadans, en caiguda lliure

Tot i que Ciutadans va aconseguir dos regidors a l’Ajuntament de Girona el 2019, a hores d’ara sembla poc probable que el 2023 pugui igualar el resultat. El que és segur és que, en plena crisi del partit, no repetirà el cap de llista de fa quatre anys, Daniel Pamplona, que va ser purgat i que en l’actualitat dona suport a la candidatura socialista liderada per Silvia Paneque. Tampoc ho serà l’home fort del partit fins fa poc, Jean Castel, que s’ha passat a les files de Valents -el candidat de la formació liderada per Eva Parera serà Xavier Cuadrado-. Tot i que va ser escollida l’altra regidora de Ciutadans, Míriam Pujola, el 29 de març del 2023 va renunciar per motius de salut, de manera que la candidata serà Camino Fernández.

El consistori sorgit el 2019 

Cal recordar que a les eleccions del 2019, Junts per Catalunya va resultar el partit guanyador, amb un 30,96% dels vots i 10 regidors, seguit per Guanyem Girona-Amunt (coalició de l’entorn de la CUP), que va treure un 19,15% dels vots i 6 regidors. En tercera posició va quedar el PSC, amb un 18,71% i 6 regidors i en quarta, ERC, amb un 14,49% i 4 regidors. En cinquena i última posició va quedar Ciutadans, amb un 6,66% dels vots i 2 regidors, mentre que tant Girona en Comú Podem (3,42% de vots) i el Partit Popular (3,29%) van quedar fora del consistori. El ple municipal està format per 27 regidors i durant tot el mandat ha estat alcaldessa la guanyadora de les eleccions municipals 2019, Marta Madrenas (Junts per Catalunya).

Les eleccions del 28 de maig de 2023, a municipis i algunes comunitats autònomes

En les eleccions del 28 de maig es votarà a tots els municipis catalans, però també als espanyols i a un grapat de comunitats autònomes de l'Estat. Una data, doncs, que servirà per mesurar la temperatura i la solidesa dels diversos partits a nivell estatal, especialment de cara a les eleccions legislatives 2023, que tindran lloc a finals d'any. En aquestes s'augura un gran cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo.