ERC considera que el Consell de la República "ha de jugar un paper clau" per arribar a la independència en matèria d'internacionalització i rebutja que sigui "una eina només simbòlica". Així ho ha defensat aquest dilluns la portaveu de la formació, Marta Vilalta, que també ha explicat que a la reunió que s'està celebrant aquest dilluns a Waterloo hi han assistit el portaveu d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, i el conseller a l'exili Toni Comín en representació dels republicans.

En aquest sentit, Vilalta ha defensat que el Consell de la República ha de treballar en la "internacionalització de la causa catalana", una tasca que considera "imprescindible" pel procés i per "fer passos per caminar i materialitzar la República". Aquestes declaracions arriben el dia que Torra i Puigdemont s'han reunit a Waterloo amb representants de partits i entitats sobiranistes per explicar els detalls del Consell, una trobada a la qual la CUP ha rebutjat d'assistir-hi perquè considera que es tracta de "parlar d'autonomia".

En roda de premsa des de la seu del partit, Vilalta també ha lamentat que els cupaires hagi "abandonat el vaixell de la majoria del Parlament", però ha rebutjat que això hagi de comportar anar a eleccions. La portaveu dels republicans ha dit que "nosaltres els seguim considerant companys de viatge" i que, tot i que els "dol" la situació, seguiran "insistint perquè puguem trobar punts d'unió". Preguntada per l'aprovació dels pressupostos, Vilalta ha defensat que "volem parlar amb tothom per tirar endavant la legislatura" i que treballaran per aprovar els comptes. 

Finalment, la portaveu dels republicans ha criticat que el Tribunal Suprem revisi la sentència sobre l'impost de les hipoteques i ha denunciat que "l'estat de dret a l'Estat espanyol està tocat de mort" i que pateix un "desprestigi absolut". En aquest sentit, s'ha preguntat si "algú pot creure que el judici (als presos polítics) serà just" i ha assegurat que "la sentència pot acabar essent una condemna a l'Estat". "És un escàndol que pot acabar condemnant l'estat espanyol", ha afegit.