El ple del Suprem es reunirà el 5 de novembre per decidir si confirma la sentència i hi ha retroactivitat en l'impost de les hipoteques, que ara hauran de pagar els bancs i no els clients. La notícia arriba després que dijous passat el Tribunal Suprem sentenciés que a partir d'ara és el banc i no pas el client qui ha de pagar els impostos quan signa una hipoteca. Les "conseqüències socials i econòmiques" de la notícia, però, van suposar que l'endemà el Suprem frenés l'aplicació de la sentència, cosa que va forçar el ple a reunir-se per decidir si es tirava endavant o no i com es feia. 

En principi, l'òrgan judicial assegura que la nova sentència "és ferma" pels tres recursos de cassació, de manera que es manté que siguin els bancs els que es facin càrrec de l'impost en aquests casos; el que s'ha de decidir és si això és extensiu a la resta de casos i si hi ha o no retroactivitat

Recordem que tot plegat va començar dijous passat amb la notícia que a partir d'ara eren els bancs i no els clients de les hipoteques els que s'han de fer càrrec de l'impost sobre actes jurídics documentats (AJD), la qual cosa corregeix la seva doctrina anterior. En una sentència datada el 16 d'octubre, l'alt tribunal estableix que és l'entitat prestadora i no qui rep el préstec el que té interès a inscriure l'operació i elevar a escriptura pública.

Això significa que no és el client qui ha de pagar els impostos derivats del préstec hipotecari, sinó els bancs. D'aquesta manera, la sala tercera del Tribunal Suprem modificava la seva jurisprudència anterior i interpretava el text refós de la llei de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, i conclou que no és el prestatari el subjecte passiu d'aquest impost, sinó l'entitat que presta els diners.

La notícia va revolucionar els mercats borsaris, amb caigudes a les cotitzacions dels bancs de l'Ibex 35 de més del 7% en alguns casos; es considera que només en la sessió del dijous el sector bancari va perdre més de 5.500 milions en les cotitzacions. Amb tot, però, després del fre del Suprem a la nova sentència, la borsa es va començar a recuperar ràpidament, i els bancs van tornar a cotitzar a l'alça. 

La reunió

Davant l'enrenou, el president de la secció segona demana portar al ple de la sala si confirma definitivament la sentència que obliga els bancs a pagar l'impost de les hipoteques, i ho farà el 5 de novembre. 

No hi ha precedents d’una reacció semblant al Tribunal Suprem. Tot i que el president de la sala tercera té la potestat d’enviar-ho al ple per decidir si la sentència ha de crear jurisprudència respecte de casos semblants.

Ara el ple de la sala estudiarà tots els casos, tot i que, davant el que implica i el canvi de criteri que suposa, hi hauria pogut anar abans que la secció segona prengués la decisió. El que no anul·la aquesta resolució és la sentència pel cas concret que s’ha dictat. El que es decidirà ara és si a partir d’aquesta decisió tota la resta de casos que arribin als tribunals han de tenir la mateixa resolució.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat