Aquest diumenge a la Plaça Sant Jaume de Barcelona l'espanyolisme tornarà a posar a prova la seva capacitat de convocatòria a Catalunya en una nova manifestació contra l'amnistia que Pedro Sánchez ha pactat amb els partits independentistes per poder ser investit de nou com a president del govern espanyol. Aquesta convocatòria va ser la resposta immediata a la fotografia de Carles Puigdemont amb el número 3 del PSOE, Santos Cerdán, que s'ha encarregat de la negociació amb Junts i que ha donat com a fruit un acord d'investidura en el qual els independentistes reclamen la necessitat d'abordar un referèndum d'autodeterminació, que els socialistes rebutgen.

🔴 Manifestacions a Barcelona, Madrid i l'Estat avui, DIRECTE | Última hora de les protestes contra l'amnistia
 

L'endemà que els dos partits distribuïssin un comunicat conjunt i la fotografia de les negociacions al Parlament Europeu, sota una imatge de l'1 d'octubre, va ser la plataforma espanyolista "Cataluña Suma por España" l'encarregada de convocar aquesta protesta sota el lema "No en nombre de España. No a la amnistía", en referència a les paraules de Pedro Sánchez, que justificava que aquesta llei "en nom d'Espanya i de la convivència", unes paraules que van indignar la dreta i la ultradreta. El PP, que ha volgut fer seva la lluita contra l'amnistia per davant de Vox, va donar suport ràpidament a aquesta convocatòria i va doblar l'aposta multiplicant les concentracions per totes les capitals de províncies d'Espanya. 

Per això mateix, aquesta manifestació convocada per a demà diumenge a les 12 h a la Plaça Sant Jaume, entre l'Ajuntament de Barcelona (encapçalat pel PSC) i el Palau de la Generalitat, estarà orfe de les grans estrelles de la dreta i ultradreta espanyoles. No hi faltaran els líders catalans de PP, Vox i Ciutadans, que ja han anunciat que aquest diumenge seran al centre de Barcelona per mostrar el seu rebuig a la llei d'amnistia, però, a diferència del passat 8 d'octubre —quan es complien sis anys de la gran manifestació espanyolista amb el PSC inclòs contra la DUI— no es desplaçaran fins a la capital catalana els líders nacionals d'aquests partits, que es quedaran majoritàriament a Madrid. Fa just un mes van venir a Barcelona Alberto Núñez Feijóo i Isabel Díaz Ayuso, que en els últims dies ha estat l'encarregada de marcar el discurs del partit per davant del gallec, i també Santiago Abascal i tota la cúpula de Vox, a banda dels barons autonòmics dels dos partits que aquest diumenge no faran acte de presència i es repartiran cadascú a la seva circumscripció electoral. 

Sense al·licients, a diferència del 8 d'octubre

Durant la setmana prèvia a aquella manifestació, que va reunir 50.000 persones segons la Guàrdia Urbana i 350.000 a parer dels organitzadors, Isabel Díaz Ayuso es va dedicar a fer publicitat de l'acte organitzat per Societat Civil Catalana contra una llei d'amnistia que encara no s'havia concretat. De fet, només feia dos dies que Pedro Sánchez havia pronunciat per primer cop aquesta paraula després de setmanes d'eufemismes, però Junts i ERC ja deixaven clar que si el candidat socialista volia ser investit aquesta era una condició indispensable. Ayuso va ser la gran estrella de la manifestació, fent-se fotografies amb els seus votants als carrers de Barcelona mentre Alberto Núñez Feijóo feia declaracions a la premsa, entre crits d'"¡Isabel, guapa!" i "Isabel, la Católica". Aquest diumenge no serà a Barcelona, sinó a Madrid per denunciar des de la seva comunitat el que ha descrit com un pas previ a una dictadura a Espanya, i molts espanyolistes es quedaran sense un dels principals al·licients per a sortir als carrers. 

L'última manifestació espanyolista a Barcelona va ser el passat 12 d'octubre per celebrar el dia de la Hispanitat, una convocatòria al centre de la ciutat que sol tenir lloc a l'hora que els ultres es manifesten a Montjuïc. I si la primera convocatòria només va reunir 50.000 persones tot i les grans estrelles de l'espanyolisme, sense cap VIP, la manifestació del 12 d'octubre va ser un autèntic naufragi, amb menys manifestants que mai reclamant la unitat d'Espanya tot i el teló de fons d'una amnistia que fa enervar la dreta. Només hi havia un miler de persones insultant Carles Puigdemont ("¡Puigdemont, a prisión!") i Pedro Sánchez a crit de "traïdor". Si llavors aquest pacte entre el PSOE i els independentistes encara s'estava cuinant, ara que ja ha sortit a la llum, tot i que encara no es coneix el text de la llei, previsiblement els insults pujaran encara més de to.