El secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, s'ha reunit aquest dimarts amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, i amb el secretari general general de Junts, Jordi Turull, als despatxos de la formació independentista al Parlament Europeu, i davant d'una immensa fotografia d'una urna de l'1-O. Es tracta de la imatge que l'Eurocambra, a petició de Ciutadans, va obligar a retirar de l'exposició que la formació independentista va organitzar a començaments de setembre a la seu parlamentària. A més, la reunió ha comptat amb la participació d'una de les veus més bel·ligerants contra la presència dels eurodiputats de Junts a l'hemicicle, la presidenta del grup socialista, Iratxe García.

Aquesta trobada forma part del reconeixement de la legitimitat democràtica de l'independentisme que Puigdemont va exigir al PSOE a començaments de setembre com a punt de partida de la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez. Com a part d'aquest reconeixement, aquest dilluns el número tres de la formació socialista s'ha reunit amb el president a l'exili -"el president", segons la nota del PSOE- i amb un dels consellers que van ser empresonats per la seva participació al referèndum, i ho ha fet davant d'una imatge emblemàtica de l'1-O, en què apareix una urna sostinguda en l'aire per molts braços. Tot i que a la fotografia que s'ha distribuït de la reunió, s'ha retallat la imatge de l'urna, es pot identificar perfectament al vídeo que l'acompanya.

photo 5909200913225072707 y (1)
Imatge de la reunió de Puigdemont amb Santos Cerdán

Aquesta fotografia formava part de l'exposició que Junts va organitzar a començaments de setembre per explicar Catalunya a l'Eurocambra. La imatge va ser finalment retirada després que eurodiputats de Ciutadans van denunciar que la fotografia avalava un "referèndum inconstitucional". Finalment, el Parlament va obligar a retirar la imatge amb l'argument que no havia estat inclosa al dossier que havia presentat Junts i a partir del qual es va autoritzar l'exposició.

Iratxe García

El secretari d'organització socialista ha acudit a la trobada acompanyat de la presidenta del grup del PSOE a l'Eurocambra, Iratxe García, una de les veus del PSOE que aquests anys s'ha pronunciat amb més contundència en contra dels eurodiputats, i amb el cap de la delegació socialista al Parlament Europeu, Javier Moreno.

El torcebraç d'Iratxe García contra els eurodiputats ha estat constant aquests anys. L'eurodiputada socialista va protagonitzar una dur enfrontament amb l'aleshores president del Parlament, David Sassoli, quan el desembre del 2019 va donar llum verda a l'entrada de Carles Puigdemont i Toni Comín a l'Eurocambra. Fins aleshores se'ls havia vetat l'accés als seus escons, però la sentència del TJUE que confirmava que Oriol Junqueras disposava d'immunitat des que va ser escollit eurodiputat va canviar la situació de Puigdemont i Comín. Amb tot, la presidenta del grup socialista va intentar frenar la decisió en una tensa reunió amb Sassoli amb crits i llàgrimes incloses, que va aixecar una forta polseguera a l'Eurocambra.

Posteriorment va defensar el suplicatori contra els eurodiputats i va celebrar l'aixecament de la immunitat de la seva immunitat.

Des de l'entorn de Junts i de Puigdemont s'ha subratllat avui el gir que s'ha produït en el PSOE i en la valoració d'Iratxe García pel que fa els eurodiputats.