Han passat sis anys des del ple del Parlament on va quedar aprovada la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República, conegut com el ple del sis i set de setembre, i l'espanyolisme el continua recordant, any rere any, com un cop d'estat a la cambra catalana. Enguany amb més intensitat que mai, amb la demanada d'una llei d'amnistia per part de l'independentisme a Pedro Sánchez si vol negociar la seva investidura per mantenir-se a la Moncloa. La llei va quedar aprovada amb els vots dels partits independentistes, Junts pel Sí i la CUP, mentre que la resta de partits de l'oposició van abandonar l'hemicicle, menys els comuns, llavors Catalunya Sí que es Pot, a l'hora de la votació.  

El missatge de Ciutadans a Sánchez 

Aquest sis de setembre del 2023, membres del PP, Vox i Ciutadans, així com altres entitats espanyolistes han volgut recordar aquell ple, que sis anys després continuen titllant de cop d'estat. De les primeres en fer-ho ha estat Carlos Carrizosa, diputat de Ciutadans, un partit que només continua tenint representació al Parlament i al Parlament Europeu. "Avui fa sis anys que va començar el cop d'Estat capitanejat per Puigdemont. Si Sánchez compleix amb les seves condicions, deixa Espanya indefensa i a la majoria de catalans venuts. CS defensarà la democràcia i la llibertat avui com llavors", ha escrit a X, abans Twitter. Tot i que la líder dels taronges en aquell moment, Inés Arrimadas, ara retirada de la política activa, no ha fet cap piulada recordant l'efemèride, aquest dimarts si que va denunciar el discurs de Carles Puigdemont a Brussel·les: "Espanya no mereix aquesta humiliació", va escriure. 

El PP preveu un cop de Sánchez des del govern espanyol 

Nacho Martín Blanco, fins fa poc diputat de Cs al Parlament de Catalunya i cap de llista del PP a les eleccions generals tampoc no s'ha estat de compartir una publicació fent referència a l'aprovació de la Llei de Transitorietat. "Fa sis anys del cop encapçalat per Puigdemont des del Parlament, el major atac a la nostra democràcia des del 23-F. Ara, Sánchez prepara una amnistia exprés per rehabilitar els seus autors i propinar un cop a la Constitució, aquest des del govern d'Espanya. Vergonya", ha escrit el català a a les xarxes, un missatge acompanyat d'una fotografia del Parlament en blanc i negre. Fins fa pocs dies, Martín Blanco defensava Feijóo quan assegurava que calia parlar amb Junts sobre els temes que afecten els catalans i sense comprar el seu marc. 

 

Per la seva part, Ignacio Garriga, que ara es troba entre els pesos pesants de la directiva estatal de Vox mentre continua sent diputat al Parlament de Catalunya, també ha volgut recordar aquest ple, amb missatge inclòs per Pedro Sánchez: "Es compleixen sis anys de l'aprovació de les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica. Un ple il·legal que va posar les bases del que avui Sánchez està disposat a promoure des del govern espanyol", ha escrit l'ultradretà amb una nova advertència: "No permetrem que els enemics de Catalunya i de tota Espanya destrueixin la nostra pàtria".