El Partit Popular s’ha apuntat a la línia de pensament que defensen alguns juristes conservadors a partir de la qual afirmen que la Constitució espanyola no parla d’amnistia perquè s’entén que Espanya no és una dictadura. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha pujat a aquest carro i ha advertit Pedro Sánchez que “no pot acceptar” que la democràcia espanyola “sigui igual que una dictadura”. “No hi pot cabre l’amnistia [a la Carta Magna] per uns delictes comesos que atempten contra la democràcia”, ha assegurat Feijóo aquest dimecres al matí en una vista institucional a les Illes Canàries, on ha mantingut una reunió amb el president de la comunitat autònoma, Francisco Clavijo (Coalició Canària).

Des de Santa Cruz de Tenerife, Feijóo posa molta distància amb el posicionament del PSOE que, després d’escoltar les condicions de Carles Puigdemont per a la investidura, considera una “bona notícia” que “s’obri la via del diàleg i la política”, segons ha assegurat la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, aquest dimecres al matí. “És inacceptable acceptar una amnistia prèvia a la investidura i és inacceptable acceptar un referèndum d’independència perquè és il·legal com l’amnistia”, ha deixat clar el líder del PP, que ha recordat que “en política no tot s’hi val”. Al seu entendre, el fet de voler negociar amb Junts implica “acceptar la fallida de l’Estat de dret i que Espanya no és una democràcia des del 1978”.

El PP s’esforça per dibuixar un Pedro Sánchez desesperat per mantenir-se a La Moncloa, disposat a pagar qualsevol preu per tirar endavant una investidura, encara que sigui a costa de negociar i pactar amb independentistes. “La Constitució no s’ha reformat i, per tant, no és possible ni l’amnistia ni la independència d’una part del territori. L’únic que ha canviat és que Pedro Sánchez va perdre les eleccions generals i està disposat a qualsevol cosa per arribar al govern”. Segons el seu punt de vista, “la majoria dels espanyols ha votat a favor dels pactes d’Estat, de mirar cap endavant i de la política de consens i d’altura”, i per això, tot i ser conscient que “s’ha de buscar un encaix al problema territorial català”, defensa que la solució “serà un pacte d’Estat o no serà”.

No a la reunió amb Junts

En el seu propòsit de marcar diferències amb l’estratègia del PSOE, el líder del PP ha tornat a dir que si Junts vol portar l’amnistia i el referèndum a la reunió al Congrés dels Diputats, els populars “hi tenen poc a dir”: “Si Junts manté els requisits que ahir va plantejar Puigdemont perquè jo sigui president del govern, tenim poc a dir i ens la podem estalviar”. En canvi, si Junts els “matisa, rectifica o canvia”, Feijóo afirma que el seu partit no té inconvenient per reunir-s’hi.