Espanya ha irritat el Regne Unit, quan tot just començava la campanya del Ministeri d'Exteriors per millorar la imatge espanyola a nivell internacional. La causa ha estat Gibraltar. El govern espanyol ha pressionat la UE perquè defineixi el penyal com a "colònia" si es produeix un Brexit dur, i el Regne Unit ha posat el crit al cel.

Un portaveu de la primera ministra, Theresa May, ha declarat a El País, que titllar Gibraltar de "colònia de la Corona britànica", com es preveu en una nota a peu de pàgina del document comunitari, és "inacceptable". "Gibraltar no és una colònia i és completament inacceptable definir-ho així. Gibraltar forma part de la família del Regne Unit i té una relació constitucional moderna i madura amb el Regne Unit. Aquesta situació no canviarà per la nostra sortida de la UE. Totes les parts han de respectar el desig del poble de Gibraltar de ser britànic", ha afegit el portaveu britànic, al·ludint als dos referèndums que s'han celebrat al penyal.

El Financial Times ha fet públic avui el polèmic redactat, i precisa que és fruit d'un acord entre Espanya i França. El redactat inicial parlava de "territoris subjectes a la descolonització", però el govern francès no volia que es pogués interpretar que també feia referència a Nova Caledònia o la Polinèsia francesa. I el resultat és que França va donar suport a posar els focus sobre Gibraltar.

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha intentat espolsar-se la polèmica diplomàtica en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, i ha dit que no coneixia exactament la declaració.

Els mitjans britànics han pressionat sobre aquesta qüestió a la roda de premsa del portaveu de la Comissió Europea, que ha evitat pronunciar-se sobre si Gibraltar és una colònia britànica.

(A la fotografia, els ministres d'Exteriors de França i Espanya, Jean-Yves Le Drian i Josep Borrell)