Els detalls nazis i franquistes que s'han deixat veure a la manifestació d'extrema dreta convocada per Vox proliferen per tot arreu. Tant és així, que les fotografies del seu líder, Santiago Abascal, van acompanyades del paisatge d'altres èpoques no democràtiques. A Barcelona no ha faltat res que no tingues trets feixistes: cants, banderes, samarretes, tot el 'merchandising'.

Símbol SS

El símbol originari de la SS

Entre aquest, també s'ha vist una enorme bandera amb l'escut de la SS nazi. La Segona Divisió de la SS Das Reich va ser una de les divisions que van lluitar en el bàndol de l'Eix durant la Segona Guerra Mundial i un dels símbols més reconegut d'aquesta divisió per la por que despertava amb una gran quantitat de militars amb experiència per matar. La majoria dels soldats de la SS, al final de la guerra, van rendirse davant els nord-americans el maig del 1945.

Abascal Barcelona Vox Nazisme EFESantiago Abascal abanderant la manifestació d'extrema dreta amb el símbol nazi a les seves esquenes / Foto: EFE

La imatge no ha passat per alt des del col·lectiu de juristes Drets. Tal com subratlla Àlex Fenoll des del seu twitter, i juntament amb el president de l'entitat Sergi Blàzquez, presentaran aquest dilluns una denúncia per delicte d'odi "contra l'individu que aquest matí ha exhibit un símbol nazi a plaça Sant Jaume".

Fenoll recorda els motius: Presentarem la denúncia d'odi per exhibir l'emblema de 2a Divisió de les SS que el 10 de juny de 1944 va assassinar a Oradour Sur Glane a 245 dones, 207 nens entre ells 17 de catalans, dues nenes veïnes de Sabadell de 9 i 11 anys". En total la segona divisió de les SS Das Reich va assassinar a 642 persones.

En les imatges que recull aquest diari, també es pot veure com l'home es passeja amb total impunitat pels carrers del centre de Barcelona, onejant el símbol feixista.

Denúncia del Govern

Cap condemna de Vox, tot i ser un partit representat en la cambra democràtica del Congrés. Sí del Govern de la Generalitat. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha posat fil a l'agulla i vol portar-los a la Fiscalia ja que considera que han comès un delicte. Així ho ha manifestat a través de Twitter: "En relació amb la manifestació d'avui a plaça Sant Jaume, Mossos està fent un recull d'informació sobre proclames i actuacions. Es durà un informe a la Fiscalia contra els delictes d'odi per si són constitutives d'il·lícit". 

Sàmper ha afegit: "Des de les institucions democràtiques no podem deixar el mínim espai a les actuacions que puguin ser contràries al dret fent apologia del feixisme sobrepassant la llibertat d'expressió". Precisament, apel·lant la democràcia, el que avui s'ha viscut atempta tots els drets.