Cants feixistes, crits franquistes, proclames contra els catalans. L'espectacle esperpèntic que han protagonitzat els votants de Vox aquest matí a Barcelona estarien prohibits a Alemanya. Aquí, el camí per condemnar-ho jurídicament serà més llarg i qüestionat.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha posat fil a l'agulla i vol portar-los a la Fiscalia ja que considera que han comès un delicte. Així ho ha manifestat a través de Twitter: "En relació amb la manifestació d'avui a plaça Sant Jaume, Mossos està fent un recull d'informació sobre proclames i actuacions. Es durà un informe a la Fiscalia contra els delictes d'odi per si són constitutives d'il·lícit". 

Sàmper ha afegit: "Des de les institucions democràtiques no podem deixar el mínim espai a les actuacions que puguin ser contràries al dret fent apologia del feixisme sobrepassant la llibertat d'expressió". Precisament, apel·lant la democràcia, el que avui s'ha viscut atempta tots els drets.

Entre els participants a l'acte de Vox hi havia alguns grups d'ultres, com sol passar en la majoria d'actes que organitza aquest partit, que feien salutacions feixistes en arribar a la plaça. 

Els concentrats han rebut el president de Vox, Santiago Abascal i el líder de la formació a Catalunya, Ignacio Garriga, amb crits de "presidente". A la plaça s'han congregat al voltant de 300 persones per seguir el míting de Vox, la seva gran majoria vestides amb la bandera d'Espanya.

En acabar l'acte de Vox, els antifeixistes han xiulat l'himne espanyol, encapsulats pels Mossos en tot moment, i hi ha hagut diversos intercanvis de retrets amb els de Vox. La policia ha intentat evitar en tot moment un cara a cara entre manifestants.

El paral·lel, un fort dispositiu dels Mossos d'Esquadra ha dividit la plaça del Vi de Girona per evitar enfrontaments entre uns 200 antifeixistes i una vintena de simpatitzants de Vox. Tal com estava previst, els manifestants unionistes han arribat pels volts de les dotze del migdia a la plaça, que estava ocupada pels CDR des de feia dues hores.