Jornada electoral a ERC. El lideratge d'Oriol Junqueras i Marta Rovira dins del partit tornarà a ser avaluat a les urnes aquest diumenge, quan els 9.516 militants republicans votaran la nova direcció. Tots dos dirigents es presenten conjuntament, per tercera vegada consecutiva, però aquest cop ho faran amb una llista que ve reforçada amb un cert relleu generacional per fer front a la repressió. Cap altra llista s'hi ha presentat.

Junqueras i Rovira van agafar el control del partit l'any 2011 quan estava en hores molt baixes, després dels mals resultats electorals de les eleccions catalanes de 2010 i les municipals de 2011, clarament marcats pels dos tripartits, i que van acabar provocant la dimissió de la direcció de Joan Puigcercós. Una situació ben diferent de l'actual, quan el partit viu un dels moments més dolços electoralment i va camí de convertir-se en el principal partit de l'independentisme.

La repressió, però, amb el president a la presó i la secretària general a l'exili, ha obligat a crear nous càrrecs i a promocionar altres lideratges, tant dins l'estructura interna del partit com de cara a unes noves eleccions catalanes, davant l'evidència que Junqueras serà inhabilitat un cop surti la sentència. Així, Pere Aragonès –sota el càrrec de coordinador nacional– i Marta Vilalta –amb el de secretària general adjunta– seran les dues cares visibles de la nova generació que pren força dins el partit. 

La candidatura presentada per Junqueras i Rovira, l'única que es presenta, compta amb 17 noms més, molts dels quals repeteixen com és el cas de Sergi Sabirà, o també el de Lluís Salvador i Isaac Peraire, encara que amb unes atribucions una mica diferents. En ser l'única llista que es presenta, els militants només podran tirar entre Junqueras-Rovira o votar en blanc.

 

En la votació, que per primer cop hi haurà l'opció de fer-la electrònicament, també es podrà decidir si no es vol votar un dels candidats, tot i que si la llista supera el 50%, serà escollida automàticament. Alguns crítics del partit, agrupats sota el Col·lectiu Primer d'Octubre han fet una crida a votar en blanc o abstenir-se a tots aquells militants que no estiguin d'acord amb el gir estratègic del partit, tot i això, es preveu que la Junqueras i Rovira revalidaran mandat amb un ampli suport de les bases. 

Junqueras crida a la cohesió i promociona Aragonès

De fet, aquesta última setmana, Junqueras ha demanat al partit que estigui "cohesionat" per poder "avançar més". Ho va fer en un article publicat a El Periódico i firmat conjuntament amb Marta Rovira, Raül Romeva i Joan Tardà. Tots ells tancaven files amb el vicepresident Pere Aragonès, promocionant-lo així com a possible candidat en unes noves eleccions a Catalunya, i demanaven "sumar forces entorn de la candidatura" conjunta. 

Tot i que el president del Parlament, Roger Torrent, també s'havia posicionat com a possible candidat, la promoció d'Aragonès en la nova executiva sembla indicar qui ha de ser el successor. Sigui com sigui, Junqueras demana que la reorganització del partit serveixi per encarar un "debat ric, intens i molt participatiu" i que porti el partit a prendre "les decisions més encertades" per "reforçar" el partit i posar-lo "al servei del país".

Tot i que en els últims temps s'ha parlat d'un distanciament entre Junqueras i Rovira, un cop aquesta va marxar a l'exili, però el cert és que han presentat una candidatura conjunta i que en les últimes setmanes, que la secretària general ha tornat a una certa activitat política des de Ginebra després d'un temps en silenci públic, sembla que remen cap a una mateixa direcció.

junqueras rovira erc acn

Foto: ACN

Per altra banda, a més d'elegir la nova executiva nacional, les bases d'ERC també triaran aquest diumenge una trentena de membres del consell nacional. Han d'escollir 10 homes i 10 dones, entre la trentena de cada sexe que s'han presentat, per tal que sigui un òrgan paritari. Entre les cares conegudes que es presenten hi ha la de Josep Maria Jové, actual president del consell nacional i que repetiria en el càrrec avalat per Junqueras i Rovira, així com Joan Tardà o Òscar Peris. Entre els noms també hi ha el del crític Joan Puig.

Cap a la consolidació del gir estratègic

La reorganització del partit, però, no acabarà aquí. Un cop proclamats els resultats de les votacions, s'haurà de celebrar un consell nacional, on es votarà la presidència i la resta de la mesa. I més tard, cap a principis o mitjans de novembre, s'haurà de convocar un congrés nacional per definir l'estratègia del partit i en el que està que hauria de consolidar el gir estratègic cap al diàleg que ha fet en els últims dos anys.

Un cop passada la DUI i l'inici de la repressió, la direcció vol intentar fer ara compatible la confrontació amb l'Estat i la desobediència civil amb la seva aposta ferma pel diàleg. Després que en el congrés del partit de l'any 2015 es fes una aposta clara per la unilateralitat com a via per arribar a la independència, l'any 2018 ja es va celebrar una conferència nacional en la qual es començava a prioritzar el diàleg, tot i no descartar encara la unilateralitat, i ara el partit preferiria aparcar-la i "superar el debat", tal com va apuntar Aragonès a mitjans d'agost en una entrevista en aquest diari.

votacions conferencia nacional ERC - Carles Palacio

Foto: Carles Palacio

Caldrà veure, doncs, com accepten les bases aquest gir, tot i que les urnes semblen ja haver-lo avalat amb els resultats de les últimes eleccions i amb unes enquestes positives d'uns nous comicis. Des de l'entrada a la direcció de Junqueras i Rovira, el partit s'ha convertit en una espècie d'oasis en el que poques veus, i encara menys de destacades, contradiuen l'estratègia del partit. Tot i això, en la ponència estratègica que s'haurà de debatre i aprovar en aquest congrés caldrà veure com encaixen els militants el gir dels últims temps

De moment encara no s'ha presentat la ponència de la direcció per començar a debatre-la, però ja hi ha dues propostes d'ànimes diferents. Una, la propera a Joan Tardà, que aposta per noves eleccions a Catalunya i fer un gir cap als comuns, i la del grup de militants del Col·lectiu Primer d'Octubre que opta per trencar negociacions amb l'Estat i defensa la via unilateral. Caldrà veure com Junqueras i Rovira manegen les diferents voluntats del partit i la proposta que presenten finalment.