Tardor de reorganització a ERC. El proper diumenge dia 15 els més de nou mil militants de la formació votaran la nova direcció encapçalada, com fa vuit anys, per Oriol Junqueras i Marta Rovira. Una direcció, doncs, que continuarà comandada pels dos líders represaliats, però que també vindrà reforçada per cares més noves del partit, com Pere Aragonès i Marta Vilalta, que exerciran de coordinador nacional i secretaria nacional adjunta respectivament. 

La nova direcció ve acompanyada de 17 noms més, que també seran votats el dia 15 i entre els quals hi ha cares ja ben visibles dins l'organització com Sergi Sabria o Isaac Peraire, i serà l'encarregada de proposar qui ha d'assumir altres càrrecs del partit com el president i la mesa del nou consell nacional. En aquest sentit, i segons ha pogut saber El Nacional, Junqueras i Rovira proposaran que Josep Maria Jové repeteixi com a president.

La proposta de reelecció de Jové s'emmarca dins la voluntat del partit de mantenir en el càrrec els represaliats per tal de fer front a aquesta situació i no doblegar-se. Jové va ser un dels càrrecs del Govern detinguts el 20 de setembre de 2017 i està essent investigat pel TSJC per la seva relació amb l'organització del referèndum de l'1-O.

Jové, que és president del consell nacional des de 2011, serà proposat per repetir en el càrrec un cop escollida la nova direcció i serà votat, juntament amb la resta de la mesa, en la primera reunió que se celebrarà la segona quinzena de setembre. El càrrec de president del consell nacional, igual que el de la resta de la direcció, ha de ser votar per estatuts cada quatre anys.  

La reorganització d'ERC, però, no acabarà aquí. Tot i que les dates encara no se saben, a l'espera de veure com es pot acabar de quadrar dins el calendari d'actualitat política, Esquerra ha de convocar un congrés nacional a principis o mitjans de novembre per definir l'estratègia del partit i en el que està previst que es consolidi el gir estratègic cap al diàleg.

Aquest són els noms i els càrrecs dels principals integrants de la llista:
  • Oriol Junqueras - president

  • Marta Rovira - secretària general

  • Pere Aragonès - coordinador nacional

  • Marta Vilalta - secretària general adjunta

  • Lluís Salvadó - vicesecretari general de coordinació interna

  • Isaac Peraire - vicesecretari general de vertebració territorial i partit obert

  • Raquel Sans - vicesecretaria general de dones

  • Sergi Sabrià - vicesecretari general de comunicació i estratègia

  • Sara Bailac - vicesecretaria general d'acció política

  • Marta Vilaret - vicesecretaria general de drets i llibertats i lluita antirepresiva