A Esquerra Republicana estan vacunats contra les enquestes. Saben que al llarg dels últims anys els sondejos s'han abonat a pronosticar-los una victòria electoral que mai fins ara han assolit en unes eleccions al Parlament. La setmana passada, tant el CIS com el CEO vaticinaven un triomf incontestable dels republicans. Uns auguris que coincidien en el temps amb una nova setmana per oblidar per als socis de Govern, barallats un cop més sense amagar-se'n. Els republicans, però, ho tenen clar, malgrat les tensions, després de les eleccions del 14-F tornarien a pactar amb Junts per Catalunya

La portaveu i secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, ha reconegut que no estan "gens contents de com va transcórrer la setmana passada" perquè "la generació de caos no ajuda". I ha aprofitat la roda de premsa d'aquest dilluns per espantar el fantasma del tripartit. "No pactarem amb el PSC", ha advertit i ha afegit que la seva formació "descarta qualsevol opció que no sigui pactar amb independentistes". Una frase que els dirigents d'ERC segueixen repetint cada vegada que se'ls pregunta, malgrat les especulacions d'uns i de la insistència dels comuns per una aliança d'esquerres. Per Vilalta, "els que parlen dia sí dia també del fantasma del tripartit ho fan per electoralisme". 

Això sí, tot i situar JxCat com a soci prioritari, no s'ha estat de retreure als de Puigdemont que "especulin" amb la data de les eleccions. Vilalta es referia a les afirmacions de la consellera de la Presidència i portaveu del Govern que divendres passat posava en dubte que els comicis es puguin celebrar. 

Recomençar

ERC considera que "s’ha reconduït ja la situació de tensió i conflicte dins el Govern" i que els constants enfrontaments amb Junts per Catalunya no impossibiliten que es repeteixi l'aliança. És més, segons Vilalta, es "referma que passades les eleccions convindrà que es tornin a produir governs independentistes". Per això ja avança que "caldrà recomençar, reiniciar relacions i fer tot el possible per tornar-se a entendre". Els de Junqueras defensen que volen "liderar un govern independentista el més ampli possible". 

Si hi ha una cosa segura de cara a les properes eleccions al Parlament és que guanyi qui guanyi, s'haurà d'arremangar per trobar aliats més enllà del seu partit. L'últim sondeig, el que va publicar el Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat divendres passat, atorgava a ERC el poder per escollir socis. 

A un costat, podria buscar un acord amb els actuals companys de viatge, Junts per Catalunya, amb qui tant els ha costat conviure tant aquesta com la passada legislatura. Qualsevol pacte que rubriquessin amb els de Puigdemont requeriria de la participació d'algun altre actor, perquè sols no sumarien la majoria absoluta necessària per a la investidura. La CUP, doncs, tornaria a tenir la clau de l'independentisme. 

L'altra alternativa, que Oriol Junqueras i tot el seu equip han descartat fins ara per activa i per passiva, seria una entesa amb el PSC i els comuns. 

Els pressupostos de Sánchez i la mesa de diàleg

Aliances de govern a banda, ERC i els socialistes es necessiten mútuament. Els 15 diputats d'ERC a Madrid tenen un gran valor per a Pedro Sánchez, perquè pugui aprovar els pressupostos de 2021. De moment, els republicans mantenen la incògnita sobre si hi donaran o no suport.

Avui mateix, Bildu ha convocat una assemblea per ratificar el seu 'sí' als comptes de socialistes i Podemos. Marta Vilalta ha evitat concretar en quin punt es troben les negociacions i s'ha limitat a explicar que estan en marxa. 

Sobre la taula de diàleg a canvi de la qual ERC va investir Pedro Sánchez i que no s'ha tornat a reunir, tampoc no hi ha notícies i cada vegada sembla més improbable que torni a convocar-se abans de les eleccions. "S’ha de convocar quan sigui útil", ha manifestat Vilalta, que no vol que serveixi només per fer "l'enèsima fotogragia". 

Aragonès, candidat oficial

Tot i que era un secret a veus, després que Roger Torrent saltés de la terna, des del passat divendres Pere Aragonès és ja el candidat oficial d'Esquerra Republicana a les eleccions del 14-F. Apadrinat per Junqueras, el vicepresident i coordinador nacional dels republicans va superar el darrer tràmit pendent amb nota, va recollir més avals (2.343) que els que en el seu dia va obtenir el propi Junqueras (2.105). 

Des que a finals de setembre el Tribunal Suprem va ratificar la inhabilitació de Quim Torra, Pere Aragonès exerceix les seves funcions. Ho fa, però, amb una mà lligada a l'esquena, perquè mentre duri la interinitat, la llei no li permet gaire marge de maniobra. No pot, per exemple, ni nomenar ni cessar consellers. 

Aquest situació s'allargarà com a mínim fins la primavera, tenint en compte que les eleccions estan programades pel 14 de febrer i que, un cop es coneguin els resultats, encara caldran setmanes per poder tancar unes negociacions per investir president que, segur, seran intenses.