EH Bildu no es mou de la seva posició. Després de reunir-se aquest dilluns al matí, la Mesa Política de la formació abertzale ha pres dues decisions. La primera, convocar aquest dijous una assemblea general extraordinària per analitzar la posició davant dels pressupostos generals de l’Estat. La segona, fer en aquesta assemblea una proposta a ratificar: que els cinc diputats d’EH Bildu al Congrés votin favorablement els nous comptes públics. Ho ha anunciat el coordinador general de la formació, Arnaldo Otegi, en roda de premsa aquest migdia.

Per justificar el seu posicionament davant dels pressupostos de l’Estat, el coordinador general d’EH Bildu ha defensat que “estem aquí per defensar els drets de la gent i per evitar que la dreta governi a l'Estat o a Euskadi”. Per això la proposta que faran a les seves bases, que tindran l’última paraula. Hauran de ratificar o tombar la següent proposta: que els seus diputats premin el botó del ’sí’ a la cambra baixa a finals de mes.

Otegi no ha assegurat que hi hagi acord amb el govern espanyol, sinó que les converses continuen. El que sí que ha negat és que hi hagi cap mena de contrapartida amb apropament de presos d’ETA a presons basques. “La repatriació dels presos al nostre país no és objecte de negociació, sinó el compliment de la legislació penitenciària”, ha sostingut. Ha recordat que “si existeix apropament de presos és perquè algú va decidir que hi hagués allunyament, totalment contrari a la legislació penitenciària.

El suport d’EH Bildu, avançat pel mateix Otegi i agraït pel vicepresident Pablo Iglesias a minuts del debat de les esmenes a la totalitat, ha tornat a encendre el debat durant les últimes setmanes. La dreta ha recuperat el “tot és ETA” i ha acusat La Moncloa de pactes ocults amb l’esquerra abertzale, que el PP, Vox i Ciutadans assenyalen com “els hereus d’ETA”. També han saltat els barons socialistes i exdirigents del PSOE habituals.

Sánchez ho defensa

Pedro Sánchez va veure's obligat el passat dijous a contrarestar aquestes crítiques. En una carta dirigida a la militància socialista, el president espanyol va defensar la seva voluntat d'estendre l'aliança del PSOE i Unidas Podemos "sense excloure ningú" d'aquesta equació. "Tots els suports són precisos en un moment en el qual hem d'unir-nos per protegir vides i llocs de feina i per a recuperar la nostra economia", sostenia en la missiva. La resta són "polèmiques artificials". Això sí, en cap moment es va referir explícitament a la formació d'Arnaldo Otegi.