El Govern ha viscut una setmana digna d'oblidar enmig de l'assot d'una pandèmia i obrint-se en canal davant de l'opinió pública. No ha estat edificant, ni responsable, ni de bon tros propi d'uns socis madurs que en poques setmanes —falten 85 dies per a les eleccions— demanaran el vot als ciutadans i es postularan com la millor opció per governar Catalunya quatre anys més. Junts per Catalunya i Esquerra Republicana asseguren que s'han donat una treva i que aquesta vegada sí que serà veritat que la batalla campal d'aquests últims dies entre els membres del Govern per provar d'imposar el seu relat no es tornarà a repetir.

Enmig d'aquesta guerra interna que oficialment està aparcada, veurem durant quants dies, aquest dilluns Catalunya iniciarà una lenta desescalada de comerços i espais, tancats des de fa diverses setmanes. El Govern considera que l'evolució de les xifres de contagis permeten la reobertura gradual. Han baixat els infectats diaris (1.937), el nombre de morts (44), el risc de rebrot (331) i l'índex de contagi (Rt) a 0,76. També els ingressos hospitalaris han descendit (hi ha 2.060 pacients ingressats), dels quals 527 són a l'UCI (12 menys que divendres). Les xifres estan lluny de ser tranquil·litzadores però és evident que l'evolució segueix una bona trajectòria des de principis del mes de novembre.

Encara que es podrà discutir si les mesures de reobertura són les adequades i són suficients —des de fa mesos passa una mica com amb el futbol: cada persona és, a més d'un entrenador en potència, un metge i un científic— l'important era fer el primer pas i sortir del tancament total que hi havia a molts sectors de l'economia. Això feia imperiós permetre algun tipus d'ingrés per sortir del bucle en el qual hi havia sectors tan importants com la restauració, les activitats culturals i esportives, els comerços o les sales de concert.

Encara que el Govern ha establert un calendari de quatre fases, que es prolongarà durant dos mesos, la maduresa de la ciutadania, la resposta davant de les mesures i les xifres sanitàries acabaran tenint molt a dir-hi a partir del 20 de desembre. Si a aquest moment el Govern hi arriba en un estat de bona harmonia ja serà una bona notícia.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat