ERC no sap quina data se celebraran les eleccions al Parlament de Catalunya. Així ho ha reconegut aquest dilluns en roda de premsa la seva portaveu nacional, Marta Vilalta, en referència a les declaracions del president de la Generalitat, Quim Torra, del darrer 26 de juny en què va assegurar "tenir molt clar" quan s'havien de celebrar els comicis.

"No sabem quines són les intencions del president, però tornem a recordar que el millor escenari és pactar la data de les eleccions", ha comentat tot i reconèixer que és competència exclusiva del president escollir la data per la convocatòria de les eleccions. 

"No entendríem que les eleccions estiguessin vinculades a la reorganització interna d'una formació política, sinó que haurien d'anar lligades a les necessitats del país, de la gent", ha afirmat en roda de premsa en referència al debat intern que dins de les formacions que formen JxCat.

Tot i les discrepàncies que els dos partits de l'Executiu ha mostrat en les darreres setmanes sobre si la data ha de ser consensuada o no, la dirigent ha reclamat "no barallar-nos entre nosaltres" i que l’independentisme continuï "aglutinant molta gent".

Mesa de diàleg

Vilalta tampoc ha pogut donar la data en què es tornarà a reunir la mesa de diàleg. Tanmateix, sí que ha assegurat que "hi ha el compromís per les dues parts, encara que surtin alguns ministres a dir les seves opinions", en referència a les declaracions del ministre de Consum , Alberto Garzón. "Esperàvem més de Podemos", ha lamentat.

 

Tot i això, Vilalta ha reconegut que la relació amb l'Estat "està més tocada" i ha retret al ministre de Sanitat, Salvador Illa, la seva justificació de la "recentralització" durant l'estat d'alarma. La republicana, a més, ha recordat que la Generalitat va confinar la Conca d'Òdena abans de l'estat d'alarma i que es va confinar l’Estat "més tard del que vam demanar des d’aquí".

10 anys de la sentència de l'Estatut

En aquest sentit, la portaveu republicana ha recordat els 10 anys de la sentència contra l'Estatut i ha advertit que "només hi ha una alternativa, sigui quina sigui la casuística". "El que cal és seguir sumant, esdevenir cada vegada més forts i seguir cap a la República", ha apuntat.

marta vilalta - acn

La portaveu nacional d'ERC, Marta Vilalta | ACN

A més, Vilalta ha recordat que la sentència va demostrar quelcom que "nosaltres ja vam advertir fins i tot molt abans del 2010".

Preocupació per Perpinyà

Des d'ERC també s'han fixat en les eleccions municipals franceses i en concret amb els resultats a Perpinyà, on ha guanyat el candidat de l'extrema dreta. "Sabem que al feixisme se'l combat treballant molt i plantant-li cara".

Tot i això, també s'han congratulat del triomf de les formacions verdes i ecologistes a grans ciutats de l'Estat francès com Bordeus o Lió. "És més important que mai l'agenda verda", ha reivindicat.

"Reconstrucció és igual a República"

En la línia de l'eslògan que els republicans van fer servir per un acte aquest mateix dissabte, la portaveu d'ERC ha explicat que "la reconstrucció [després de la crisi sanitària] i la República són un mateix camí". Així doncs, ha enumerat els aspectes clau pels quals ha de passar aquesta recuperació de la crisi econòmica i social provocada per la pandèmia del coronavirus.

"Recuperar l’economia productiva, recuperar els serveis públics per construir l’Estat català del benestar, reconciliar el treball amb la vida, recosir el territori per arribar a aquest país ben connectat que volem, tirar endavant amb les energies renovables i rellançar la cultura. Tot això va en paral·lel amb l'avenç cap a la República catalana, per poder ser un Estat amb tots els recursos", ha aclarit.