Junts per Catalunya rebutja convocar eleccions abans de conèixer la decisió del Tribunal Suprem sobre la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. Així ho ha defensat la seva vicepresidenta, Elsa Artadi, en una roda de premsa celebrada aquest dilluns al migdia.

Artadi ha justificat aquest rebuig argumentant que la convocatòria d'eleccions seria "blanquejar" la persecució de l'Estat espanyol. "Després de la persecució que ha fet contra la institució de la presidència de la Generalitat, no els hi farem la feina fàcil a l'Estat", ha reivindicat.

En aquesta línia, ha acusat l'Estat d'actuar "a través d'una justícia polititzada que decideix intervenir un cop més en la decisió política dels catalans" i ha contextualitzat que ara està passant "amb el govern més progressista de la història". "És igual si governa Mariano Rajoy o Pedro Sánchez i Pablo Iglesias", ha acusat.

Preguntada sobre la posició pública d'ERC respecte la inhabilitació del president Torra, que pocs minuts abans la portaveu nacional de la formació, Marta Vilalta, ha resumit en "més democràcia i més drets davant de la repressió", Artadi ha assegurat estar-hi "totalment d'acord".

"Més democràcia vol dir fer bo el que va votar el Parlament, més drets vol dir defensar el dret a la llibertat d'expressió i defensar que el que ha fet el president Torra no és cap delicte ni res per la qual cosa se l'hagi de fer fora. Més drets vol dir que és el Parlament qui decideix qui és el president de Catalunya", ha afirmat. Tanmateix, i a l'espera de la reunió que celebraran aquesta tarda les tres formacions independentistes amb representació a la cambra catalana, Artadi no ha volgut entrar a valorar amb concreció cap proposta i ha demanat "trobar una resposta comuna que ens acomodi a tots".

"El nivell de ridícul"

Per altra banda, Artadi ha reptat l'Estat a decidir "quin és el nivell de ridícul que assumeix". "Ens preguntem com el govern espanyol explicarà més enllà dels Pirineus que han decidit fer fora un president per mantenir tres dies una pancarta on hi posava llibertat", ha comentat.

"Sabem que aquesta repressió serveix per frenar allò que no poden frenar a les urnes. I ho decideix fer aquest govern que de progressista només té l'etiqueta i en el moment en què la Generalitat està lluitant contra la pandèmia. L'Estat tria la repressió sense importar-li el que és millor per a la ciutadania catalana", ha retret.

Respecte pel president Mas

Sobre la decisió del president Mas de quedar-se al PDeCAT, Artadi ha mostrat total respecte i ha reivindicat la seva feina tant a la Generalitat com a la reconstrucció de l'espai postconvergent.

En qualsevol cas, Artadi ha insistit que "Junts és un projecte transversal i per a tothom, que no neix ara, sinó que té tres anys, des de les eleccions del 21-D". També ha defensat que la seva constitució com a partit "no és cap trencament amb el PDeCAT, sinó una conseqüència d'haver-nos presentat a cinc eleccions".