ERC celebra que l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera de Treball Dolors Bassa mantinguin, per ara, el tercer grau. Però des de la formació adverteixen que es "temen el pitjor" a l'espera del possible recurs que pugui presentar la fiscalia.

Així s'ha expressat el president del grup del partit al Parlament, Sergi Sabrià, en una roda de premsa aquest dimarts. "És una bona notícia, però que ningú celebri res. Tenim molt present el que va passar a l'estiu. Els nostres companys van tornar a la presó quan el fiscal va recórrer", ha assegurat en referència a quan la justícia va acabar tombant el tercer grau dels presos polítics homes.

Preguntat sobre el fet que la situació sanitària de la Covid-19 i un possible confinament perjudiqui el tercer grau de Forcadell i Bassa, Sabrià ha insistit que l'únic que pot afectar aquest estatus "serà el recurs que presenti el fiscal". "Que ningú se n'alegri de la decisió d'avui perquè si el recurs que vindrà és acceptat tornaran a la presó", ha aclarit.

Teletreball: obligatori?

Sobre les contradiccions del Govern amb el teletreball, Sabrià ha reconegut que tot i que "no és una obligatorietat laboral, sí que és una obligació derivada de les mesures sanitàries", apuntant a la normativa del Procicat. "El Consell de Relacions Laborals recorda la prioritat de fer el teletreball a les empreses", ha afegit.

Aquestes declaracions arriben després que el conseller de Treball, Chakir el Homrani, hagi assegurat que "el treball a distància és obligatori​ per totes les empreses que puguin fer-ne, tant públiques com privades", mentre la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha assegurat que amb l'actual decret d'estat d'alarma el Govern no pot decretar l'obligatorietat del teletreball, ni decidir unilateralment alguna mesura que tingui en compte algun confinament domiciliari.

Pressupostos de l'Estat

Pel que fa als pressupostos generals de l'Estat presentats avui, Sabrià ha fet una crida a la calma explicant que primer els han d'analitzar. Ara bé, ha manifestat la voluntat de la formació de negociar-los i "reclamar el que és nostre", recordant "l'espoli fiscal que ha viscut Catalunya durant anys".

Relacionat amb aquest aspecte, Sabrià ha reivindicat la presència del vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, a la conferència de presidents autonòmics i ha recordat que mantenen el desig de gestionar "el 100%" dels fons europeus.

Reobertura de l'expedient a Bosch

ERC també ha reobert l'expedient sobre el presumpte cas d'assetjament al Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència durant l'etapa d'Alfred Bosch. Segons ha avançat aquest dimarts el setmanari El Temps i ha confirmat el mateix Sabrià, hi ha "noves informacions que han arribat" al partit sobre aquest afer i que ara han d'estudiar. "Els canals sempre estan oberts i ara s'està en la fase d'anàlisi", ha afegit el dirigent republicà, que no ha entrat en més detalls.