Ahir, durant la conferència de presidents, Pedro Sánchez anunciava que avui es presentarien els pressupostos de l'Estat. Això era al matí, però encara no hi havia acord entre el PSOE i Unidas Podemos. Aquesta entesa es va segellar gairebé de matinada, amb un doble acord per a regular els lloguers i millorar l'accés a l'ingrés mínim vital. També contempla pujades fiscals per a les grans fortunes. Aquest matí, el president Sánchez i el vicepresident segon Pablo Iglesias han fet un xou televisiu per a presentar als mitjans l'avantprojecte que aprovarà el Consell de Ministres. In extremis, però han complert la promesa de donar-hi llum verda abans que acabi el mes d'octubre.

Abans d’entrar en detalls, el president del govern espanyol ha avisat que els pressupostos del 2018 “no serveixen” perquè la realitat ha canviat radicalment. “Necessitem uns nous comptes públics”, ha defensat. I s’ha dirigit indirectament a la resta de grups de la cambra: “Són uns pressupostos progressistes i de país. Són absolutament excepcionals pel context i pel volum d’inversió pública, la més ambiciosa de la nostra història democràtica”.

L’encarregat de fer els anuncis i novetats ha estat el vicepresident segon Pablo Iglesias. Hi ha, per exemple, la regulació dels lloguers, una petició compartida per grups com ERC. Ha promès “la llei estatal d’habitatge amb més grau intervenció d’Europa”. Abans de quatre mesos volen portar al Congrés una norma que estableixi “mecanismes de baixades de preu” en les zones de mercat tensionades. Per a elaborar l'avantprojecte escoltaran els sindicats de llogaters. D'aquesta manera, no s'enviarà al Tribunal Constitucional la llei aprovada pel Parlament.

Per altra banda, el vicepresident segon ha admès que, en el cas de l’ingrés mínim vital, “hi ha hagut coses que no hem fet bé” i que s’ha generat un coll d’ampolla a l’administració. Per això duran a terme “algunes modificacions per a ampliar la seva cobertura”. Entre altres mesures, es tindrà en compte els ingressos dels mesos transcorreguts durant l'any en curs per poder concedir-lo. En aquests moments la mesura només s'aplicaria fins al 2021.

Impostos per a les rendes altes

Per altra banda, s'ha resolt una altra de les carpetes més calentes: els impostos. En primer lloc, s'apuja l'impost de societats per als grans grups empresarials, limitant les exempcions. En segon lloc, apuja un punt l'impost del patrimoni per als patrimonis superiors a 10 milions d'euros. En tercer lloc, puja 3 punts l'IRPF per a les rendes del capital a partir de 200.000 euros i 2 punts per a les rendes del treball a partir de 300.000 euros. Finalment, també s'estableix una tributació mínima del 15% per a les SOCIMI (grups d'inversió en actius immobiliaris). Iglesias ha parlat d'un "primer pas per a una reforma profunda" del sistema fiscal espanyol.

Grans partides

Pedro Sánchez ha explicat que la despesa que contemplen els nous pressupostos de l'Estat ascendeix a 239.765 milions d'euros, xifra que representa un 10,3% més que aquest any. En aquests nous comptes ja s'hi vehicularan 27.000 milions del fons europeu. Algunes xifres rellevants. L’Estat incrementa un 46% la seva aportació al sistema de dependència. Hi haurà 3.000 milions més per a la sanitat. Es dedicaran 600 milions a reduir les llistes d’espera. Uns 200 milions aniran a impulsar l’educació de 0 a 3 anys, a banda de 300 milions per igualar els permisos de maternitat i paternitat en 16 setmanes i 200 milions per a la “contractació pública de cuidadors oficials” per als pares de menors de 14 anys. També hi haurà un augment de 2.000 milions d’euros per a polítiques d’ocupació. El projecte inclou un augment del 114,8% de la inversió en infraestructures. El president espanyol ha dit que els comptes dibuixen "un abans i un després"