El jutjat de vigilància penitenciària ha avalat el règim de semillibertat que la Generalitat va concedir el passat mes de juliol a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i a l'exconsellera de Treball Dolors Bassa.

En les dues interlocutòries, el titular del jutjat de vigilància número 1 de Barcelona ha acordat desestimar els recursos de la Fiscalia contra el tercer grau concedit a ambdues condemnades pel procés, que, a diferència dels homes presos a Lledoners, han seguit gaudint del règim obert perquè la justícia va descartar suspendre'l.

Però la decisió encara es pot recórrer davant el mateix jutjat de vigilància o, directament, davant el Tribunal Suprem, que té encara sobre la taula els recursos de la Fiscalia contra el tercer grau que la Generalitat va concedir als nou líders independentistes presos a Lledoners. 

Carme Forcadell

El jutge diu en la seva resolució que Carme Forcadell té "una actitud favorable d'autocrítica, d'adequada resolució de problemes i presència de recursos cognitius davant els conflictes; segueix el tractament amb implicació òptima i anàlisi i identificació dels riscos i del comportament passat, i reconeix els elements precipitadors de la conducta analitzada i amb estratègies cognitives alternatives".

Així mateix, destaca "nivells baixos en els factors de risc, bona empatia i estabilitat òptima" i la seva actual ocupació allunyada de la política en una "activitat de gestió en una entitat d'activitat comunitària en un entorn social vulnerable, a més de l'acostament normal a l'entorn familiar, sense projecte d'efectivitat en la via política". 

El jutge diu que, un cop examinat tot el conjunt de condicions, "no es dedueixen factors que obstaculitzin l'acompliment vital de Carme Forcadell Lluís en el context de semillibertat, davant el bon desenvolupament de les tasques de tractament seguint el pla de treball propi de les seves condicions i del fi que es buscava en el compliment penitenciari".

Carme Forcadell Torna al Parlament Joan Rigol - Sergi Alcazar

Acte al Parlament de Catalunya - Sergi Alcàzar

Dolors Bassa

El jutge manté el tercer grau de Dolors Bassa perquè, diu en el seu escrit, ha assumit "les conseqüències dels propis actes, així com, sense renunciar a la ideologia, matèria no punible òbviament, exhibeix recursos adequats per abordar alternatives diferents dels fets de la sentència".

Assegura que té "nivells baixos de risc en tots els apartats, exhibint un efecte intimidatori de la pena, que influeix en el factor de prevenció especial, i igualment hi ha observança d'una modificació positiva dels factors relacionats amb l'activitat punible que es manifesta en la conducta global". 

Afegeix que Dolors Bassa no "manifesta cap intenció de retornar a l'esfera política, amb plans de futur en el rang laboral, fins a l'objectiu pensionista de jubilació, no llunyà, cura materna i vida familiar".