L'inici de la taula de diàleg entre governs pel conflicte català segueix portant cua, especialment després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi ofert constituir la mesa dilluns que ve a Madrid. L'atreviment, sense acord previ, no ha agradat al president Quim Torra, que ha retret que se'ls hagi informat de la proposta només 20 minuts abans de publicitar-lo i havent-los exposat ja els motius d'agenda que impedirien al president ser dilluns a Madrid.

Des d'ERC, els tercers en discòrdia, també retreuen als socialistes aquesta manera de funcionar, però demanen que els dos gabinets es posin d'acord i que no es "dilati" més l'inici del diàleg. Fonts de la direcció dels republicans recorden que ells "sempre" estan disposats a dialogar i demanen als dos govern que "es posin d'acord" amb la data. "No dilatem, posem-nos a treballar", apunten en aquest sentit.

 

Lastra va traslladar a Rufián la proposta de data

Per altra banda, fonts de l'entorn del partit a Madrid confirmen que el PSOE els havia fet arribar la proposta de reunir-se el dia 24 de febrer. Ho hauria fet la portaveu dels socialistes al Congrés, Ariadna Lastra, en un contacte amb el portaveu republicà a Madrid, Gabriel Rufián, amb qui mantenen una fluïda relació. Tot i això, asseguren que van traslladar a Lastra la seva predisposició a reunir-se el dia 24, però els va advertir que havien de parlar-ho i pactar-ho amb la presidència de la Generalitat. 

"El que no havia de fer el PSOE era fer pública la data. No és la manera de funcionar", reconeixen les mateixes fonts a El Nacional. Tot i això, insisteixen que "l'important és que es reuneixin" i avisen que tampoc hi ha més dates per fer la mesa abans que acabi el mes de febrer, tal com es va comprometre Sánchez després de reunir-se amb Torra. També ERC va exigir, en una roda de premsa aquest dilluns, que la primera trobada se celebrés la setmana que ve.

La polèmica del mediador, de rerefons

La discòrdia per la data s'ajunta ara a la del mediador, principal escull fins ara per no posar en marxa la taula. El president Quim Torra, i per extensió JxCat, reclamen com a imprescindible que hi hagi un mediador en les negociacions, i s'escuden en una votació al Parlament on els tres grups independentistes, també ERC, hi van donar suport. Els republicans, però, demanen que no serveixi com a coartada per no arribar a posar en marxa el diàleg.

Des de la Moncloa insisteixen que en l'acord amb ERC per la investidura no es va pactar cap mediador i tanquen la porta a incloure'l ara.