La mesa de negociació entre el govern català i l'espanyol comença amb mal peu. Presidència de la Generalitat ha replicat l'anunci de la Moncloa sobre la proposta de constituir la mesa dilluns vinent lamentant que s'hagi avançat una data sense "cap acord, ni tenint en compte l'agenda del president Torra".

A través d'un comunicat, el gabinet del president, Quim Torra, ha fet saber que aquest matí havien rebut una trucada de la Moncloa "per dir que volien anunciar la data del 24 de febrer". "Per afavorir el diàleg, se'ls ha demanat explícitament comunicar-la conjuntament quan la data estigués acordada i no fer-ho unilateralment", s'assegura en la nota.

Fonts de presidència asseguren que aquest era el primer cop que se'ls proposava una data i que han respost exposant les raons d'agenda que impedien al president ser dilluns a Madrid.

Això no obstant, a quarts de dotze del migdia, des de la Moncloa —20 minuts després de la conversa, segons fonts del gabinet del president— s'ha fet pública la proposta de constituir la mesa dilluns. Quinze minuts més tard sortia la resposta del Govern recordant que en la reunió del dia 6 al Palau de la Generalitat s'havia pactat que dos equips tècnics acordarien la data, lloc i ordre del dia. "Moncloa encara no ha comunicat quin és el seu equip tècnic per preparar-ho", s'assegura.

Finalment, s'adverteix que el gabinet de Torra ja ha traslladat al de Pedro Sánchez la voluntat de fixar una data "seguint el compromís dels dos presidents".

Aquest dimarts la consellera de Presidència, Meritxell Budó, havia assegurat que la proposta que la reunió se celebrés al llarg del mes de febrer havia estat plantejada per Sánchez, no per Torra, i que el president reclamava que abans de constituir la mesa s'acordessin els termes exactes en què s'havia de celebrar i qüestions concretes com la figura del mediador.

Aquesta posició no és compartida dins del Govern. ERC no amaga la voluntat que la mesa es convoqui tan aviat com sigui possible i que no quedi bloquejada pel debat sobre el mediador.