Missatge clar d'ERC cap al Palau de la Generalitat i la Moncloa. Els republicans exigeixen que es convoqui "ja" la mesa de negociació entre els governs i demanen als dos presidents que en fixin la data. Així ho ha reclamat la portaveu republicana, Marta Vilalta, que ha suggerit que la primer reunió sigui "la setmana que ve" perquè, ha assegurat, "no s'entendria" que es posposés fins al març, després que els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra acordessin que s'activaria en el mes de febrer. En aquest sentit, durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal de la direcció republicana, Vilalta ha demanat que no es "dilati" més la posada en marxa de la mesa i que no hi hagi "excuses" per no convocar-la. 

 

Les paraules de la portaveu republicana arriben després de dies de polèmica per la figura del mediador, que el president Torra veu com a imprescindible per iniciar el diàleg i ERC demana que no serveixi com a coartada per evitar la mesa, després que des de la Moncloa descartin aquesta possibilitat. En aquest punt, Vilalta ha demanat a l'independentisme, i especialment al seu soci, JxCat, no autoboicotejar-se. Els republicans demanen unitat estratègica per posar sobre la taula l'"amnistia i l'autodeterminació" i exigeixen no fer un favor a l'Estat que, segons ha assenyalat Vilalta, voldria poder-se "estalviar" la convocatòria de la mesa de diàleg.

 

Comissió bilateral, després

Per altra banda, Vilalta ha volgut deixar clar que la mesa no pot servir per parlar de "temes econòmics", "transferències no executades" ni d'"incompliments sectorials", sinó que s'ha de cenyir estrictament al "conflicte polític", tal com es va pactar en l'acord d'investidura de Pedro Sánchez. Segons la portaveu republicana, tots aquests aspectes han de ser tractats a la comissió bilateral, però ha insistit primer en convocar la mesa i després aquest òrgan bilateral per no "barrejar continguts".

"És molt seriós tot plegat per barrejar temes", ha reivindicat Vilalta, apuntant que, de no ser així, el govern espanyol derivaria la qüestió política en temes sectorials. "La taula és per resoldre el conflicte polític, s'ha creat específicament per això", ha insistit, al que ha afegit: "quan el govern espanyol demostri que vol encarar de forma clara el conflicte, convocant la Mesa entre governs, podrem parlar de comissions i espais bilaterals".

ERC té a les seves mans la convocatòria de l'òrgan bilateral, ja que la presidència de la comissió recau sobre el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch. Fa una setmana Bosch ja va anunciar que no tenia intenció de convocar-la fins que no s'activi la mesa de diàleg sobre el conflicte polític. Una decisió que va irritar el president Quim Torra, que va defensar que espais paral·lels i que s'havia d'activar quan abans millor per resoldre els incompliments de l'Estat amb Catalunya en àmbits sectorials.

 

Forcadell i Bassa, la "imatge de la derrota de l'Estat"

Finalment, Vilalta ha volgut fer referència, durant la roda de premsa, a la sortida de la presó de Carme Forcadell i Dolors Bassa en virtut de l'article 100.2 del Codi Penal, que els hi permet la sortida unes hores al dia per fer voluntariat, treballar o per cuidar de familiar. La portaveu republicana ha defensat que és la imatge de la "dignitat" i també de la "derrota de l'Estat". "La presó no serveix per a res, no serveix per defallir", ha apuntat, malgrat insistir que no és una llibertat completa i que cal "seguir lluitant perquè s’acabi la causa contra l’independentisme".