Ja hi ha una proposta de data i lloc per a la constitució de la mesa de diàleg entre l'Estat i la Generalitat: el dilluns que ve, 24 de febrer, al Palau de la Moncloa, a Madrid. Segons confirmen fonts del govern espanyol, aquesta és la proposta que han traslladat al Govern de Catalunya. Ara falta que sigui acceptada per la part catalana, que en les últimes hores s'ha tret pressió de sobre i ha manifestat la seva voluntat de no supeditar-se al calendari fixat per Pedro Sánchez.

Com van acordar en la seva reunió a Barcelona, aquesta primera trobada de la mesa bilateral estarà presidida pels dos presidents, Pedro Sánchez i Quim Torra. Durant els últims dies, els seus respectius gabinets han estat en contacte per acordar la data, el lloc, els integrants de les dues delegacions i l'ordre del dia de la primera sessió de la mesa. Malgrat el refredament de la Generalitat, la Moncloa ha manifestat la seva intenció de constituir el fòrum de diàleg abans que acabi el mes. Dels integrants, ara per ara, només es coneix el nom de Pablo Iglesias. Tampoc no s'ha fet públic l'ordre del dia.

Fonts de l’executiu espanyol consideraven ahir que tots aquests “obstacles”, com el calendari o el relator, que continua demanant JxCat, “responen més a la seva pròpia estratègia electoral”. En aquest sentit, asseguraven que qui ara posi traves a la mesa, després de “reclamar-la fins a la sacietat”, haurà de donar les explicacions. Subratllaven que ni tan sols els dos partits independentistes són capaços de posar-se d’acord en assumptes com el del mediador, que la part espanyola continua rebutjant perquè “no cal que hi hagi ningú prenent nota”.