Esquerra Republicana reuneix aquest divendres la seva executiva nacional a Ginebra. Es tracta d'una reunió ordinària del partit, però s'ha decidit fer-la a Suïssa aquest cop per visibilitzar la repressió i l'anomalia que suposa per al partit haver de desplaçar-se fins a un altre país per reunir-se amb la seva secretària general. Marta Rovira està exiliada allà des de finals de març de l'any passat i, tot i que participa en les reunions a través de videoconferències, no ha pogut participar-hi físicament des d'aleshores. 

A la trobada, en la qual participaran una quarantena de càrrecs del partit republicà, està previst que es parli de la repressió i també de com cal encarar el judici de l'1-O, que està previst que arrenqui d'aquí a unes setmanes, segons indiquen fonts del partit. La reunió coincideix amb el mateix dia que el president Quim Torra viatja a Waterloo per reunir-se amb el seu antecessor i líder de JxCat, Carles Puigdemont, amb qui està previst que també planifiquin com encarar el judici.

Les diferents reunions tenen lloc quatre dies abans que s'acabi el termini de presentació dels escrits de defensa, que finalitza el 15 de gener, fet que farà que s'engegui tota la maquinària de cara a l'inici del procés. De fet, el Tribunal Suprem ja ha demanat que els presos es traslladin a Madrid a finals de mes, per la qual cosa el judici podria començar poc després.

Sense novetats en el flanc dels pressupostos

A la reunió dels republicans també està previst que es tracti l'actualitat, com es fa habitualment en aquestes reunions, i això podria incloure parlar dels pressupostos generals de l'Estat. Tot i això, les mateixes fonts descarten que de la reunió en pugui sortir alguna novetat en aquest sentit. De moment, els republicans continuen defensant que només votaran els comptes de Pedro Sánchez en cas que aquest faci un gest. 

Tot i que el president Quim Torra va anunciar aquesta setmana que ni el PDeCAT ni ERC votarien a favor dels pressupostos, ni tan sols de la seva tramitació parlamentària, el debat en el si dels dos partits segueix obert. Des d'ERC defensen que sense un gest no hi haurà comptes, igual que Torra, però li recorden que la decisió la prendran ells.

Així ho va assegurar aquest dijous el portaveu dels republicans al Congrés, Joan Tardà, que va defensar que el Govern no és monocolor i que "la decisió la prendrà ERC", després que Torra alertés que un vot positiu als comptes d'algun dels dos partits desencadenaria una "crisi de govern". Unes declaracions que no han agradat als seus socis.

El retorn de Rovira

Així, malgrat que de la reunió no n'ha de sortir cap gran acord, té una especial rellevància pel fet que és la primera vegada que ERC celebra una reunió fora del territori català i que la seva secretària general pot assistir-hi personalment des que està a l'exili. Tot i que, evidentment, diverses delegacions del partit ja havien viatjat fins a Ginebra per reunir-se amb ella i que Rovira havia participat fins ara en les trobades per videoconferència o per connexió telefònica.

Rovira va assumir un paper públic secundari quan va marxar a l'exili, malgrat estar activa en l'àmbit intern, però des de fa unes setmanes ha tornat a agafar més protagonisme mediàtic amb noves aparicions en actes o tuits a les xarxes socials. De fet, aquest divendres serà Rovira qui atendrà als mitjans de comunicació en finalitzar la reunió per explicar les decisions que s'hagin pres i valorar l'actualitat política.