El vot d'ERC als pressupostos de Pedro Sánchez la prendran els republicans. Així ho ha assegurat el seu portaveu a Madrid, Joan Tardà, aquest dijous en declaracions als passadissos del Congrés. "El Govern no és monocolor, la decisió la prendrà ERC", ha insistit en diverses ocasions. D'aquesta manera ha contestat el president Quim Torra, que va alertar sobre una "crisi de govern" si s'aprovaven sense el seu criteri. Malgrat tot, ha reiterat que encara calen gestos del govern espanyol.

Sobre les declaracions del cap de l’executiu, Joan Tardà ha aclarit que “el president Torra va parlar en nom del Govern” i que no creu que existís “mala intenció”. No obstant això, ha repetit que el Govern no és “monocolor”. I s’ha aferrat a les paraules del vicepresident Pere Aragonès per defensar que el posicionament l’adopti ERC.

En tot cas, el cap de files dels republicans a Madrid ha explicat que encara estan en ple debat, i que caldrà que Sánchez es mogui. “Si mou peça, nosaltres també ho farem; si es mantenen quiets, nosaltres també”, ha resumit. En aquest sentit, ha demanat mesures en les dues “potes”: la judicialització de la política i la solució al conflicte polític.

Sobre aquest últim punt, ha alertat que la “fórmula Sánchez” d’un nou Estatut “no ho resol”, perquè deixa al marge la meitat independentista. “El referèndum és inevitable, tard o d’hora serà”, ha defensat. I ha conclòs: “La nostra posició és la de construir ponts, però s’han de construir des de les dues ribes”.

Pel que fa al pacte de les dretes a Andalusia, Tardà ha lamentat que “Catalunya sempre ha patit quan ha guanyat la dreta”, i que “si té tints feixistes, encara més”. Ha defensat la necessitat de governs progressistes.