Els retrets entre ERC i Junts segueixen copsant el ple del Parlament. Després que el diputat de Junts Joan Canadell hagi criticat que el pacte dels republicans amb els comuns és "autonomisme i preludi d'un tripartit" i que la portaveu Elsa Artadi hagi demanat una reunió d'urgència amb els seus socis de Govern, el diputat d'ERC Lluís Salvadó ha lloat la gestió del seu partit, i ha agraït al president Pere Aragonès haver assumit el lideratge no només del Govern, sinó també del país: "Aragonès ha estat el soci més fiable d'aquest país".

Això sí, en la seva intervenció al debat a la totalitat, Salvadó no s'ha estat de felicitar al conseller d'Economia, Jaume Giró, per uns pressupostos que són "els millors possibles en la conjuntura actual", però ha reivindicat les negociacions d'ERC amb els comuns: "Per aprovar els pressupostos cal treballar fins a l'últim minut, no aixecar-se de la taula de diàleg i assumir la diversitat del Parlament", ha proclamat.

I dels comuns ha parlat també Salvadó, a qui ha agraït la seva predisposició per negociar i perquè finalment sigui possible la tramitació d'uns comptes que "intenten respondre a les necessitats socials". Així, ha defensat el pacte de facilitar els pressupostos de la Generalitat a canvi que ERC faciliti els d'Ada Colau: "Fem el que fem perquè hem d'estar al costat de la gent".

Així mateix, ha assegurat que els pressupostos del Govern també són bons per a Barcelona, i ha apuntat que ERC Barcelona, sense deixar agrair al líder republicà a la ciutat, Ernest Maragall, que hagi cedit "assumint contradiccions pròpies pel bé general": "Moltes gràcies Ernest. Estic convençut que els pressupostos de Barcelona seran molt millors sense dependre de la influència de Valls".

Agraïments a la CUP

No han estat els únics agraïments que ha expressat el diputat republicà, i és que també ha tingut paraules per la CUP, soci prioritari del Govern però que finalment ha decidit esmenar a la totalitat els pressupostos. Així, Salvadó ha reconegut que els hi hauria agradat que fos diferent, però ha agraït als anticapitalistes "el seu esforç i predisposició per treballar incansablement i per donar sentit a la majoria independentista". 

"Segur que continuarem treballant conjuntament en tot allò que compartim. Les confiances resten senceres més enllà de les conjuntures. Compartim preservar la majoria del 52% al Parlament", ha dit Salvadó, després que la CUP, en la seva intervenció, hagi assegurat que seguiran al costat del Govern sempre que "posi la Generalitat al costat de la gent".

Per últim Salvadó ha fet valdre els pressupostos que es tramitaran avui, que ha dit que responen a necessitats socials, que busquen transformacions, que incrementen les partides per la cultura i la llengua catalana, que incorporen un pla de xoc contra la pobresa severa i que doblen les polítiques d'igualtat i feminismes.

"La bona política és aquella que cerca solucions, que posa els interessos de la gent per sobre dels polítics. Avui Aragonès ha buscat solucions per a les famílies que tenen dificultats per accedir a l'habitatge, per a les persones aturades que necessiten polítiques d'ocupació més ambicioses", ha tancat Salvadó.