Enmig del debat generat després del pacte entre Junts i el PSOE per les delegació de les competències en immigració, ERC ha deixat clar aquest dilluns que si bé cal tenir un debat sobre la immigració i sobre la seguretat a Catalunya, aquests són dos temes independents entre ells i que no es poden barrejar: "És perillós vincular una cosa amb l'altra", ha remarcat Raquel Sans, portaveu republicana preguntada per la posició de Junts en aquesta qüestió. "S'ha de parlar de les dues coses? Sí, però no s'han d'unir, perquè si ho fas, abones els discursos de l'extrema dreta", ha insistit, assegurant que des d'ERC veuen més necessari vincular la migració amb la llengua catalana com a element de cohesió en lloc de relacionar migració i seguretat. 

Aquest matí de dilluns, el conseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena, ha assegurat en una entrevista que l'objectiu de Junts amb el seu posicionament sobre la immigració és aïllar de l'equació Sílvia Orriols i el seu partit, Aliança Catalana, que governa des del passat mes de juny a Ripoll i que ha manifestat públicament la seva intenció de presentar-se a les pròximes eleccions al Parlament. Anant més enllà, Elena ha atribuït la postura dels juntaires al temor que Aliança Catalana els arrabassi vots, però ha alertat que el que estan fent justament “és col·locar Orriols al centre del debat polític, i aquells que no la coneixien ja la coneixen”. En aquest sentit, la portaveu d'Esquerra ha rebutjat fer correlacions en la línia del conseller, però sí que ha alertat que amb aquests plantejaments, Junts no fa "avançar a les posicions raonables sinó a les posicions més extremes". "És una errada mestra vincular una cosa amb l'altra", ha reiterat. 

Les advertències velades d'ERC a Junts

L'endemà que Junts i el PSOE pactessin la delegació de les competències a canvi de l'abstenció dels independentistes a la votació dels tres decrets de Pedro Sánchez, el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, advertia a través de les xarxes socials del risc que suposava "abraçar" discursos propis de l'extrema dreta en matèria d'immigració. "Abraçar els discursos de l'extrema dreta que criminalitzen les persones migrants, lluny de resoldre les situacions de pobresa i exclusió, posa en risc la cohesió social, un país compartit amb tothom que hi viu i la seva incorporació al projecte nacional. Ens hi juguem molt", va escriure en una publicació a la xarxa X, sense fer referència directa a Junts per Catalunya. Gabriel Rufián i altres diputats d'Esquerra van compartir missatges en la mateixa línia.