Continua el debat. L’acord al darrer moment que Junts a Madrid va aconseguir amb el PSOE i el govern espanyol per transferir les competències en immigració a la Generalitat de Catalunya generen debat, i avui el titular d’Interior, Joan Ignasi Elena, d’Esquerra, ha trencat el silenci sobre aquesta transferència i la derivada sobre la multireincidència, els lladres que acumulen desenes d’antecedents, que entren i surten dels jutjats, sense ingressar a presó, i que, en el cas de ser estrangers, no són expulsats i generen problemes a barris i ciutats de Catalunya. 

Elena contra Junts

El conseller Elena ha acusat Jordi Turull, secretari general de Junts, de “no dir la veritat” amb el debat sobre immigració i seguretat, i ha assegurat que “Junts s’equivoca”. El conseller d’Esquerra creu que els de Puigdemont volien aïllar de l’equació Sílvia Orriols i Aliança Catalana —el partit que governa a Ripoll i que ha rascat els vots de Junts a la capital del Ripollès amb un debat contundent contra la immigració il·legal i posant la seguretat en el centre del debat—, però que, en canvi, assegura Elena, l’estan fent forta i "qui no la coneixia, ara ja la coneix". 

“Barrejar immigració i multireincidència no respon a la realitat”, assegura el titular d’Interior, que sí que defensa, però, que es pugui parlar de totes dues coses. Demana, tanmateix, que el debat es faci per separat, sense barrejar una cosa amb l’altra. “El problema no és l’origen de les persones”, ha assegurat el conseller d’Esquerra. “No soc bonista, les dades m’avalen”, ha insistit a preguntes del director del programa, Ricard Ustrell. El conseller assegura que Junts cau en l’error de voler guanyar l’espai a Orriols i, en canvi, segons ell, el que fa és reforçar el relat de l’alcaldessa de Ripoll, a qui Elena acusa d’extremista.

Immigració, sí

El conseller, en canvi, sí que assegura que el seu govern vol les competències en immigració, però no per barrejar-ho amb la seguretat, sinó per deslligar un tema de l’altre. Un l'afecta, com a cap polític dels Mossos; sobre l'altre, el seu govern vol passar-hi de puntetes. Ara per ara, però, l'acord entre Junts i el PSOE encara no s'ha redactat i no està clar com es materialitzarà la transferència del control i la gestió de la immigració a la Generalitat de Catalunya. Els de Míriam Nogueras a Madrid hauran ara de posar negre sobre blanc l'acord i aclarir com es vol transferir aquesta competència, que està generant aquest debat a escala catalana i espanyola. Des del mateix Govern de Pere Aragonès també han remarcat que no tenen coneixement de com es rubricarà l'acord, ni quines seran les competències exactes que seran transferides, ni quines partides econòmiques concretes.

Junts "no s’acomplexarà"

El mateix Jordi Turull, aquest cap de setmana, ja havia respost per avançat al conseller d’Interior des del Morell, al Tarragonès, on els de Junts van celebrar el Consell Nacional amb aquest tema com una de les pedres de toc. El secretari general del partit de Puigdemont va qualificar d’indignes les acusacions per part d’Esquerra Republicana i va enviar un missatge als de Junqueras; el seu partit no s’acomplexaria a l'hora de defensar que cal més seguretat i que la multireincidència —que va assegurar que era un problema, fos amb persones estrangeres o no— s’havia de combatre policialment i políticament.