ERC ha reclamat a la Comissió Europea igualtat d'oportunitats pel català a internet, el mateix dia que s'ha presentat la campanya del Govern per promoure la llengua amb una renovada Queta. L'eurodiputat republicà Jordi Solé s'ha reunit aquest dimarts amb l'eurocomissària d'Innovació, Recerca i Cultura, la búlgara Mariya Gabriel, i li ha demanat que Brussel·les prengui mesures per promoure la igualtat de les llengües europees a l'àmbit digital. Segons ha explicat Solé després de la trobada, Gabriel ha compartit la seva "preocupació" sobre la situació — però ha reconegut que és difícil impulsar un programa específic sobre aquesta qüestió. Tot, després que Clara Ponsatí busqués les pessigolles a l'executiu comunitari per discriminar la llengua catalana.

Durant la reunió, l'eurodiputat d'ERC ha defensat que la Comissió Europea tingui "iniciativa política" per revertir la "desigualtat" que pateixen llengües com el català a internet. Unes llengües que "no estan protegides en el món digital": "Al món digital hi ha una llengua que destaca moltíssim per sobre de les altres, que és l'anglès, i després n'hi ha d'altres com l'alemany, el francès o l'espanyol que tenen certs recursos i protecció. La resta, tinguin o no estatus oficial a la Unió Europea, com és el cas del català, estan molt desprotegides i aquesta distància està augmentant", ha assenyalat.

La preocupació de la Comissió Europea

Solé ha reconegut que "la Unió Europea té un compromís en promoure el multilingüisme", però ha insistit en la necessitat de "tenir un projecte o un programa d'actuació específic en l'àmbit digital, en l'àmbit de les tecnologies de la llengua, per tal de facilitar la igualtat d'oportunitat entre totes les llengües europees". També ha afegit que cal que el projecte per impulsar la igualtat d'oportunitats entre les llengües al món digital no distingeixi entre llengües oficials i no oficials a la Unió Europea. "S'han de protegir totes i s'han de dotar totes les llengües de suport tecnològic", ha reivindicat. Els diners per tirar endavant els projectes es podrien obtenir de programes europeus com els de recerca Horitzó Europa, segons l'eurodiputat republicà.

En aquest sentit, ha admès que són els governs dels estats membres els qui han d'estar a favor de la creació d'un programa específic per a la promoció de la igualtat lingüística... cosa que complica les coses, valgui la redundància. I és que, segons Solé, l'eurocomissària ha lamentat que els 27 no comparteixen aquesta preocupació. La part bona és que Gabriel sí que "comparteix que cal unir esforços i que també hi ha una oportunitat de mercat i una oportunitat tecnològica relacionada amb la sobirania tecnològica europea". Tot, en una reunió que s'ha produït arran d'una carta enviada a la dirigent europea en què s'alertava de la possible extinció digital de moltes llengües europees.