Clara Ponsatí ha buscat les pessigolles a la Comissió Europea per discriminar el català. La cosa és que l'executiu comunitari ha engegat recentment la campanya "You are EU" (Tu ets la Unió Europea) i ha instal·lat diverses pancartes arreu de Catalunya, però només en castellà. "La discriminació contra els catalanoparlants a la campanya #YouAreEU de la Comissió Europea no es pot deixar passar", ha denunciat Ponsatí a les xarxes socials. És per això que l'eurodiputada i Junts (amb Carles Puigdemont i Toni Comín) han preguntat "els motius a la Comissió i quines mesures es prendran a fi de corregir-ne la situació i que aquesta discriminació no es repeteixi en properes campanyes". Tot, una setmana després de les invectives contra la immersió lingüística que es van ventilar al Parlament Europeu.

En el text, Ponsatí ha criticat que la campanya "és un greu cas de discriminació dels parlants de català a la seva pròpia terra, on és llengua oficial". "(Aquesta discriminació) està en desacord amb una campanya que es pretén fonamentar, entre altres coses, en els valors europeus d'igualtat i tolerància i amb els principis consagrats a l'ordenament jurídic de la UE sobre la diversitat lingüística, nacional i regional i el patrimoni cultural", ha expressat. També ha assegurat que "s'oposa a un dels objectius de la resolució del Parlament Europeu del 1990 sobre les llengües a la Comunitat i la situació del català, és a dir, l'ús del català per a la difusió de la informació pública sobre les institucions europees en tots els mitjans".

Les preguntes de Ponsatí a Brussel·les

A partir d'aquí, l'eurodiputada de Junts ha preguntat "per què la Comissió Europea va decidir no utilitzar la llengua catalana en aquesta campanya". "Per què la Comissió Europea ha discriminat els parlants de llengua catalana en aquest cas?", ha continuat. Finalment, ha volgut saber "quines mesures adoptarà la Comissió Europea per corregir aquesta situació tan aviat com sigui possible i també garantir la no repetició dels esdeveniments esmentats en les pròximes campanyes".

La campanya "You are EU" va ser engegada el setembre del 2022, per fer "el possible per tenir una energia neta, renovable i produïda a Europa". "És una invitació perquè tots els europeus s'uneixin i ajudin a transformar els nostres reptes en un futur millor, amb energia neta produïda a Europa", afegeix la Comissió Europea. És a dir, que la campanya "estimula, inspira i es dirigeix a persones de tots els països de la UE" per "configurar el camí a seguir sobre la base de la llibertat, la pau i la solidaritat, amb fonts d'energia netes i independents" — davant les costures revelades per la invasió russa d'Ucraïna.