Després que hagi esclatat l'afer de les llicències per edat al Parlament —la Cambra paga anualment 1,7 milions d'euros a 21 funcionaris que no treballen i tenen més de 60 anys— el tema promet ocupar per segona jornada consecutiva bona part de l'agenda política. Avui, als passadissos del Parlament no es parla d'una altra cosa, després que l'Ara publiqués l'exclusiva. La Mesa està reunida des de les 9 hores, i després s'ha reunit la Junta de Portaveus, però ERC ja ha fet unes primeres comunicacions en contra de l'últim acord aprovat: reclama posar fi i promoure una nova decisió. També la CUP ha demanat revisar l'acord i anul·lar-lo, ha avançat l'ACN i ho han confirmat fonts del partit a ElNacional.cat.

Malgrat que el tema va transcendir a l'opinió pública el dilluns, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va actuar abans. Des de l'inici del seu mandat va veure que era una mesura "contraproduent" i va iniciar els tràmits per canviar-la. La reforma d'aquest règim especial impulsada per Borràs es va traduir a reduir de cinc a tres els anys en què els funcionaris poden cobrar el seu sou sense treballar, i es va aprovar per unanimitat a la Mesa del passat 21 de desembre. Ara, però, ERC i la CUP es desdiuen de l'acord i consideren que això no és suficient.

Els republicans han anunciat en un comunicat de premsa que han demanat a la Mesa d'aquest matí posar fi al règim de llicència d'edat, acabar amb privilegis i promoure un nou acord al Parlament. Segons comuniquen, la vicepresidenta primera de la Mesa, Alba Vergés, i el secretari quart, Ruben Wagensberg, han posat damunt la taula la necessitat de buscar un acord que sigui just i viable en relació al règim dels treballadors i treballadores de la Cambra. Així, els republicans han demanat formalment durant la reunió de la Mesa d'aquest dimarts que es reverteixi l’acord del 21 de desembre, "el qual no significa un canvi substancial pel que fa a la llicència d’edat, cosa que Esquerra Republicana no comparteix". 

"Després de les informacions publicades, de tenir coneixement de la situació, del context i d'haver pogut analitzar-ho, els republicans retiren el suport a aquest acord i exigeixen la màxima transparència també al Parlament de Catalunya per acabar amb els privilegis i el règim de llicència d'edat", afegeix el partit d'Oriol Junqueras.

ERC "no era coneixedor"

 

Aquesta petició arriba després que ahir mateix la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, afirmés que el partit "no era coneixedor" dels sous que cobraven els funcionaris del Parlament sense treballar-hi, i va sostenir que caldria habilitar un sistema "més just". Tot i això, Vilalta no va aclarir si en les dues presidències anteriors, en mans del seu partit, n'estaven al corrent: Carme Forcadell i Roger Torrent

21 sous per res

Fins a 21 funcionaris del Parlament estan acollits a aquesta figura, entre ells, dos exsecretaris generals que cobren més de 10.000 euros al mes. Els que cobren menys i que estan en aquesta mateixa situació són els uixers auxiliars, que cobren 3.800 euros mensuals. En total, s'han pagat anualment 1,7 milions d'euros a funcionaris que no estaven treballant a la cambra. 

Les persones que es podien acollir a aquest règim eren les que feia 15 anys que treballaven al Parlament i poden seguir amb aquesta situació fins a la jubilació. Això duia al fet que hi havia llocs de treball sense ningú que els cobrís, però tampoc es podia contractar ningú nou, ja que la peculiaritat d'aquest permís no ho permetia.