Des de l'any 2008 el Palrament adopta la figura laboral de la llicència per edat. Es tracta d'un permís que permet que les persones que fa 15 anys que treballen a la cambra puguin deixar el seu lloc de feina i seguir cobrant el seu sou fins que es jubilin. Tot plegat està costant 1,7 milions d'euros anuals. Aquesta informació publicada pel Diari Ara ha aixecat polseguera. El darrer en dir la seva a estat l'expresident del parlament. Ernest Benach, qui estava en el càrrec quan aquesta llicència es va aprovar. Benach ha demanat entendre el context de fa 14 anys per entendre la mesura. 

"El context del 2008 no és el del 2022", ha insistit. L'expresident del Parlament ha recordat que crear aquesta figura era acceptable fa 14 anys, i que segurament les persones que ho van avalar aleshores, ara ja no prendrien la mateixa decisió. En el seu moment Benach recorda que la mesura va generar un consens unànime, que avui seria diferent.

També eren diferent els sous, ha assenyalat Benach. "En aquell context, el sou dels funcionaris no era el que es diu ara, era inferior. Estem barrejant coses", ha remarcat. "Llegir una notícia del 2008 amb els ulls d'ara no acaba de ser exacte. Les coses han canviat moltíssim i aquella gent que va aprovar això, ara segurament no prendria la mateixa decisió", ha insistit l'expresident del Parlament. 

Canvi en la llicència

La darrera mesa del Parlament de l'any 2021 va aprovar una modificació de la llicència per edat que la canvia per complet. A partir d'ara, aquesta llicència canviarà completament. La llicència per edat s’ha convertit en una mena de reducció progressiva de jornada en un termini de cinc anys, lligant el sou a l’assistència. L'actual president del Parlament, Laura Borràs, ha remarcat que el canvi s'ha fet tan ràpidament com ha estat possible, ja que quan es va assabentar d'aquesta figura laboral li va semblar contraproduent. 

"En 9 mesos de presidència s'ha corregit", ha celebrat Borràs, però ha reconegut que "els temps a l'administració són més lents del que voldríem". La presidenta també ha insistit a dir que ella no es pot fer responsable de la gestió anterior a la seva arribada, només de la gestió que comença ara. 

Malgrat el canvi aprovat per la mesa fa unes setmanes, els 21 funcionaris que en gaudeixen ara en la forma anterior ho seguiran fent. "Les persones que estan acollides al permís d'edat l'exhauriran, això no pot tenir efectes retroactius. Només podem parlar d'ara endavant", ha exposat. Entre aquests funcionaris hi ha dos exsecretaris generals que cobren més de 10.000 euros al mes. Els que cobren menys i que estan en aquesta mateixa situació són els uixers auxiliars, que cobren 3.800 euros mensuals.