Ahir va esclatar l'afer de les llicències per edat al Parlament: la cambra paga anualment 1,7 milions d'euros a 21 funcionaris que no treballen i tenen més de 60 anys. Treballadors de la institució catalana s'han acollit a un règim anomenat "llicència per edat", el qual existeix des del 2008, sota la presidència del republicà Ernest Benach, i que en la darrera mesa de l'any es va revocar. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha afirmat que el partit "no era coneixedor" dels sous que cobraven funcionaris del Parlament sense treballar-hi, i que caldria habilitar un sistema "més just". A més, ha reclamat una "revisió a fons" i ha demanat "més transparència" a la cambra perquè trigar 9 mesos per obtenir la informació és "massa temps". Tot i això, Vilalta no ha aclarit si en les dues presidències anteriors, en mans del seu partit, n'estaven al corrent. Es tracta de Carme Forcadell i Roger Torrent, d'ERC.

L'afer sobre les llicències dels treballadors ha sortit a la palestra arran d'una investigació del diari Ara, però no ha estat el detonant perquè aquest règim sigui modificat. Segons l'actual presidenta de la institució, Laura Borràs, des de l'inici del seu mandat va veure que era "contraproduent" i va iniciar els tràmits per canviar-la. Per altra banda, la portaveu d'ERC ha volgut "posar en valor" que durant la legislatura de Forcadell, la cambra va fer "passos endavant" en temes d'igualtat, i que amb Torrent no es van incrementar els sous de funcionaris.

 

21 sous per res

Fins a 21 funcionaris del Parlament estan acollits a aquesta figura, entre ells, dos exsecretaris generals que cobren més de 10.000 euros al mes. Els que cobren menys i que estan en aquesta mateixa situació són els uixers auxiliars, que cobren 3.800 euros mensuals. En total, s'han pagat anualment 1,7 milions d'euros a funcionaris que no estaven treballant a la cambra. 

Les persones que es podien acollir a aquest règim eren les que feia 15 anys que treballaven al Parlament i poden seguir amb aquesta situació fins a la jubilació. Això duia al fet que hi havia llocs de treball sense ningú que els cobrís, però tampoc es podia contractar ningú nou, ja que la peculiaritat d'aquest permís no ho permetia. 

La majoria dels treballadors que s'han adherit aquest règim ocupaven alts càrrecs en la jerarquia del Parlament. A partir d'ara, aquesta llicència canviarà completament. La llicència per edat s’ha convertit en una mena de reducció progressiva de jornada en un termini de cinc anys, lligant el sou a l’assistència. Tot i això, els 21 funcionaris que en gaudeixen ara en la forma anterior ho seguiran fent. "Les persones que estan acollides al permís d'edat l'exhauriran, això no pot tenir efectes retroactius. Només podem parlar d'ara endavant", ha exposat Borràs.

Imatge principal de la portaveu d'ERC, Marta Vilalta. - Marc Puig