La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha reprovat la decisió de la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, d'haver retirat l'escó al diputat de Podemos Alberto Rodríguez, condemnat pel Tribunal Suprem: "De presidenta a presidenta. El que ha de fer és respectar l'autonomia de la seva cambra com jo intento respectar l'autonomia de la cambra legislativa dels catalans", ha manifestat Borràs.

En declaracions a la premsa fetes des de Torrebesses, durant una visita a municipis del Segrià, Borràs ha subratllat que ella, com a presidenta de la Cambra catalana, ha "revindicat i exercit sempre la preservació de la separació de poders", i per tant la "no ingerència de les instàncies judicials" en altres espais, com és en aquest cas el legislatiu.

I en aquest sentit ha explicat que quan des de la seva formació alerten que l'Estat espanyol està disposat a "posar en perill els estàndars democràtics" per preservar la unitat d'Espanya, ho diuen per fets com aquesta suspensió de l'acta de Rodríguez: "No podran dir que no hi va haver prous crits d'atenció", ha afegit Borràs.

Les declaracions han arribat pocs minuts després que s'hagi conegut que Batet ha optat per supeditar-se al criteri del Tribunal Suprem després que el jutge del Tribunal Suprem Manuel Marchena hagi enviat un escrit assenyalant que Rodríguez està condemnat a pena de presió i inhabilitació per sufragi passiu.

El parlamentari d'Unidas Podemos va ser condemnat a pagar una multa de 540 euros i indemnitzar un agent de Policia Nacional per donar-li un cop de peu en una manifestació a La Laguna (Canàries) el 2014. La condemna era de mes i mig de presó però el Codi Penal obliga a substituir automàticament la sentència en aquestes condemnes per una multa. El que no va quedar substituït va ser la seva condemna d'inhabilitació de sufragi passiu, és a dir, el dret a presentar-se a unes eleccions.

Cimera Junts i ERC al Parlament

Preguntada sobre la cimera que es va produir ahir al Parlament entre ERC i Junts i que va provocar que Borràs s'aixequés per primer cop des que és presidenta del seu lloc per assistir-hi, ha assegurat que era una "reunió de coordinació" més i que es va decidir fer aprofitant que totes les persones que havien d'assistir eren al Parlament.

"Com que jo no m'havia aixecat mai de la cadira presidencial en els set mesos que fa que soc presidenta, semblava que hi hagués qüestions sobrevingudes", ha reconegut Borràs, que ha insistit que era una reunió més del govern de coalició i ha avisat que n'hi haurà més.

A la imatge destacada, la presidenta del Parlament, Laura Borràs / ACN