Sant tornem-hi a la taula de diàleg. Si bé encara no ha transcendit cap avenç que hagi aconseguit aquest instrument, el seu protagonisme és innegable en l'actualitat política. Avui ha tornat a formar part del diari de sessions quan, una vegada més, els socis de Govern se l'han tornat a retreure. Ha estat durant la sessió de control al president celebrada al Parlament quan Pere Aragonès ha convidat Junts a tornar-hi amb membres que formin part de l'executiu.

"Torno a allargar la mà perquè se sumin al procés de negociació de govern a govern que ha de permetre avançar. Els convido a acompanyar-nos", ha exposat Aragonès, cosa a la qual el president de Junts, Albert Batet, ha contestat que la voluntat de diàleg hi és tota i que només cal que aixequin el veto "a persones que han estat a la presó per defensar els drets de Catalunya i l'1-O". Unes declaracions que es reiteren més d'un mes després que Aragonès deixés Junts fora de la taula pels noms que proposava la formació de Carles Puigdemont.

Tot plegat s'ha produït després que Batet hagi tornat a demanar a Aragonès que l'independentisme faci un front comú a Madrid per defensar les demandes que han d'incloure els Pressupostos Generals de l'Estat, ja que Junts considera que a hores d'ara els comptes no són bons per a Catalunya i que per tant "cal negociar amb tota la força".

 

Fa 15 dies Junts ja va instar Aragonès a negociar plegats, i llavors el president va contestar que per fer-ho, calien propostes concretes. I propostes concretes li ha portat Batet, que ha mencionat com imprescindible que l'Estat mantingui els fons extraordinaris per a la covid, poder cogestionar els fons europeus, garanties per al compliment de les inversions de l'Estat a Catalunya, defensa del català en el sector de l'audiovisual i el traspàs de Rodalies. A tot plegat Aragonès ha contestat que són propostes que poden "compartir", i s'ha mostrat convençut que tots els diputats que representen Catalunya "ho defensaran", sense contestar de manera clara, doncs, què n'opina sobre el front comú.

I d'inversions n'ha parlat també Aragonès en resposta a una pregunta de la líder dels comuns, Jéssica Albiach. En plena negociació dels pressupostos en què Esquerra Republicana reivindica que ara mateix està "molt lluny" d'aprovar els comptes, Aragonès ha exigit al president espanyol, Pedro Sánchez, "garanties de compliment" de les inversions per Catalunya: "El que diguin els pressupostos no és creïble si no va acompanyat d'una garantia d'execució", ha dit Aragonès després que Albiach li hagi demanat un cop més fer de Catalunya un país de trens i deixar estar l'ampliació del Prat.

"País de trens? D'acord, però necessitem que l'execució pressupostària d'inversions es materialitzi, i estem a nivells extraordinàriament baixos", ha contestat Aragonès, que ha opinat que cada any en els pressupostos es "pinten unes xifres" que acaben esdevenint "paper mullat" per manca de voluntat política. 

Acusacions particulars i desnonaments

Els altres pressupostos que s'estan gestionant són els catalans, en els quals ERC i Junts treballen per comptar amb el suport de la CUP, malgrat que els anticapitalistes no deixen d'avisar que cal donar compliment a l'acord d'investidura. En la mateixa sessió al Parlament, el diputat anticapitalista Xavier Pellicer ha demanat una vegada més que la Generalitat acabi amb les acusacions contra activistes i que s'aturin els desnonaments.

Aragonès ha contestat, sobre les acusacions, que el Govern ha de defensar el dret a la manifestació però també el dret a la integritat física dels agents, i ha reivindicat que estan actuant "des de la proporcionalitat". Pel que fa a desnonaments, ha explicat que han presentat una proposta de protocol que a hores d'ara està sobre la taula del TSJC i que, per tant, és aquest tribunal el que decideix com ho executa.

Finalment, Aragonès ha volgut carregar contra una intervenció del líder de Vox, Ignacio Garriga, que ha criticat que Catalunya no està treballant per aturar l'"auge de l'islamisme" i ha acusat a Aragonès de bonisme i d'estar promovent i finançant l'islamisme. El president no s'ha estat de dir que a Catalunya estan orgullosos de la diversitat cultural i ha assenyalat que Vox erra quan vincula un origen o una relació amb la violència fonamentalista: "Ha dit tantes bestieses en dos minuts i mig que no sé si tindré temps de contestar", ha etzibat Aragonès.