La crida de Junts a ERC per fer "front comú a Madrid" s'està convertint en gairebé un mantra de la formació de Carles Puigdemont, que considera que les forces independentistes han d'aprofitar la feblesa parlamentària de Pedro Sánchez a l'hora de negociar els pressupostos generals de l'Estat i tots aquells elements que es considerin centrals per a l'estabilitat del Govern o pels interessos de Catalunya.

En aquest sentit ha insistit avui la portaveu del partit, Elsa Artadi, en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva que Junts ha celebrat al Montseny. Hores abans ha estat el conseller d'Economia, Jaume Giró, qui ha emplaçat ERC i Junts a negociar plegats els pressupostos, i la setmana passada es va pronunciar en aquest sentit el portaveu del grup parlamentari, Albert Batet, en la sessió de control al Govern.

"El partit socialista s'ha quedat sol al Congrés, només té el suport de Podemos, s'ha d'aprofitar de nou i teixir complicitats entre partits independentistes", ha reclamat Artadi. La portaveu de Junts ha alertat que "seria un error no aprofitar la feblesa parlamentària del PSOE i no negociar conjuntament uns pressupostos que corregeixin el dèficit fiscal i la manca d'inversions en infraestructures", però sobretot "seria un error garantir pressupostos a Pedro Sánchez quan encara no se sap si està disposat seure taula diàleg amb voluntat real de diàleg i negociació" per parlar sobre autodeterminació i amnistia.

Govern Sánchez

Junts atribueix la crisi de Govern que ha dut a terme Pedro Sánchez aquest cap de setmana a un "gest de força" dins del seu propi partit, on ha demostrat ser un "autèntic supervivent". Això no obstant, consideren que no aporta res de nou pel que fa a Catalunya. 

De fet, adverteix que la presència de Miquel Iceta al ministeri d'Administracions Territorials, i l'efecte federalitzador que hagués pogut comportar, no ha estat més que un "cant de sirenes" que ha desaparegut en sis mesos, quan s'han acabat imposant les "tesis més recentralitzadores".

Taula diàleg

Pel que fa la taula de diàleg entre Catalunya i l'Estat, Junts insisteix que encara desconeix qui en formarà part per part de l'Estat però ha reclamat que hauria de ser persones rellevants, "de màxim nivell" i "sobretot amb poder de negociació". Això no obstant, ha puntualitzat que màxim nivell no vol dir que hagin de ser membres del govern. "Quan parlem de màxim nivell, no descartem en cap cas que siguin persones rellevants del partit, tingui o no responsabilitat al govern", ha reblat.

Eleccions municipals

Junts es planteja, segons ha explicat Artadi, presentar-se a les eleccions municipals del 2023 amb la voluntat de poder ser la primera força en alcaldies. Ha assegurat que no tenen intenció de plantejar una estratègia de coalició amb altres forces polítiques a nivell nacional, sinó que els pactes es faran cas per cas, amb les persones que s'hi vulguin incorporar. "Junts per Catalunya es presentarà com a Junts que per això es va fundar fa un any", ha reblat.

Junts prepara el reglament per formalitzar les candidatures i situa Barcelona com un objectiu específic, davant el que descriu com a "situació d'emergència de la ciutat". Ha advertit que, per primer cop un 30% de la ciutadania de la capital catalana vol abandonar la ciutat. "Tenim la millor ciutat del món i la gent vol marxar", ha denunciat Artadi. La portaveu i candidata de Junts per Barcelona ha assegurat que aquesta dada és una mostra del "desastre de gestió de l'actual consistori de comuns, socialistes i amb suport d'ERC" en "una Barcelona que porta sis anys sense exercir de capital de Catalunya".

 

A la imatge principal, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, durant la roda de premsa al Montseny