Esquerra Republicana no acudirà a reunir-se amb el rei Felip VI la setmana que ve, dies en què mantindrà una ronda de contactes amb tots els partits representats al Congrés abans d'encarregar a un candidat –amb tota probabilitat, Mariano Rajoy– la formació del Govern espanyol. Els republicans refusen veure's amb el Rei fins que la Casa Reial no rebi el nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

La Casa Reial, com cada divendres, ha actualitzat l'agenda de la setmana que ve, íntegrament dedicada a rebre els grups del Congrés. Hi figuren tots per ordre de menys a més diputats –incloent-hi Bildu– excepte ERC. Fonts del partit recorden que "no va voler rebre la presidenta del Parlament i tampoc ha volgut saber res del president electe de Catalunya. Primer que el Rei atengui els representants de les institucions catalans, i després ERC valorarà què cal fer".

Felip VI va trencar amb la tradició del Rei de rebre els presidents dels Parlaments de les comunitats històriques (Catalunya, Euskadi i Galícia) per comunicar-li les noves investidures. La de Carles Puigdemont es va comunicar per correu electrònic el passat dia 11.

Homs està convidat

El Rei també ha volgut deixar clar el seu rebuig de la figura i el paper polític del president sortint de la Generalitat, Artur Mas, en el decret de cessament. La fórmula habitual amb què el monarca agraeix al màxim mandatari català els “serveis prestats” va ser explícitament eliminada del text legal signat pel Cap de l’Estat.

El portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, figura a l'agenda de la Zarzuela. Serà rebut el proper dimecres a les 17 h.

El Rei rebrà per separat cada una de les confluències d'esquerres a l'entorn de Podemos. La recepció de Xavier Domènech, portaveu d'En Comú Podem, serà el dijous a les 12 h.